Labour sejrer og EU-kritikere skriver historie i Wales

Lederen af det britiske EU-modstanderparti Ukip, Nigel Farage, kan juble over, at partiet for første gang får sæder i parlamentet i Wales efter torsdagens valg. (Foto: Foto: Kirsty Wigglesworth/AP)

Trods en lille tilbagegang bliver arbejderpartiet Labour det største i nationalforsamlingen i Wales.

Det britiske arbejderparti lider og mister vælgere over hele Storbritannien.

Men i nationalforsamlingen i Wales kan Labour fortsat kalde sig det største parti efter torsdagens valg.

Selv om Labour går lidt tilbage, er partiet fortsat det største i landet med lidt over en tredjedel af stemmerne.

Før torsdagens valg i Wales sad arbejderpartiet på halvdelen af nationalforsamlingens 60 sæder. I den kommende periode mister Labour et enkelt.

Det bliver fejret som en stor sejr af Labours leder i hele Storbritannien, Jeremy Corbyn. Han har været under stigende pres, mens partiets nedtur har taget fart efter det britiske parlamentsvalg i fjor.

Partiet Plaid Cymru, der ligesom Det Skotske Nationalparti søger løsrivelse fra Storbritannien, bliver næststørst i folkeforsamlingen med 12 mandater. De konservative får 11 mandater.

For EU-modstanderpartiet Ukip blev valget en markant sejr. Ukip kan med syv mandater for første gang indtage sæder i parlamentet i Cardiff.

- Der skrives historie - ikke bare i walisisk politik, men også for Ukip, siger partimedlem Sam Gould til BBC.

Ukips politiske kurs er rettet mod, at Storbritannien skal forlade EU.

Briterne stemmer ved en folkeafstemning 23. juni, hvor spørgsmålet lyder, om Storbritannien skal forblive medlem af unionen.

Labour oplever en tilbagegang over hele Storbritannien. I Skotland er partiet gået fra at være næststørst til en position som tredjestørst.

Torsdagens valg i Storbritannien kommer efter en periode med intern krise i Labour.

For nylig valgte partiet at suspendere den tidligere London-borgmester Ken Livingstone, en af partiets veteraner, i forbindelse med et opgør om antisemitisme.

Ifølge avisen The Guardian har Livingstone også beskyldt Israel-lobbyen for at forsøge at stemple al kritik som antisemitisk.

/ritzau/