Udeblivelse fra et møde med kommunen eller en glemt rudekuvert. Det kan koste dyrt, hvis kontanthjælpsmodtagere ikke lever op til kommunernes krav.
Psykisk syge kontanthjælpsmodtagere er særdeles hårdt ramt. 38 procent af de under 25-årige, der mistede kontanthjælpen i første kvartal af 2010, var på psykofarmaka.
Blandt de 25-64-årige var tallet knap 40 procent. I begge grupper har henholdvis 15 og 12 procent en psykiatrisk diagnose fra et hospital.
Det skriver Politiken.
Socialordfører i SF, Özlem Cekic, er bestyrtet over tallene.
"Det er rystende, at mennesker, som i forvejen slås med psykisk sygdom, mister deres levegrundlag, fordi de ikke kan leve op til alle de krav, der stilles fra kommunen," siger socialordføreren til Newspaq.
Reglerne er alt for stramme, mener Özlem Cekic, der mener, at beskæftigelsesminister Inger Støjberg bør gå ind i sagen og ikke lade kommunerne sanktionere syge kontantshjælpsmodtagere.
"Det er utroligt vigtigt at anerkende, at når man har en psykisk sygdom, så er det ikke for sjov, så er det, fordi man er syg. Så skal man ikke sanktioneres, fordi man har glemt en samtale eller en rudekuvert," siger hun.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) er overrasket over kritikken. Hun peger på, at det er kommunerne, der sanktionerer, selvom de ikke er tvunget til det ifølge loven.
"Det er slet, slet ingen grund til at kritisere nogen i denne sag. Det er sådan, at man undlade at sanktionere, når det handler om alvorligt psykisk syge. Muligheden er der, det er bare et spørgsmål om kommunerne benytter sig af den eller ej," siger hun til Newspaq.
Der skal tages udgangspunkt i den enkeltes sag, mener beskæftigelsesministeren.
"Det handler om, at man altid skal tage udgangspunkt i den enkeltes sag. Er man alvorligt psykisk syg, så kan kommunen undlade at sanktionere i en periode," siger Inger Støjberg.
Hun opfordrer kommunerne til at lade være med at sanktionere, da loven altså åbner for den mulighed.
Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik er der pr. juni i år 103.649 fuldtidsledige.