Kongres redder Brasiliens præsident fra korruptionssag

Selv om præsident Michel Temer endnu en gang har undgået en retssag, er han efterhånden blevet så svækket af gentagne skandaler, at det fortsat er uvist, om han kan samle nok opbakning til at gennemføre vigtige reformer i Brasilien. (Foto: Foto: Evaristo Sa/arkiv/AFP)

Den brasilianske præsident, Michel Temer, har overlevet en afstemning i Kongressen, om hvorvidt der skal rejses en sag mod ham ved landets højesteret som følge af korruptionsanklager.

For at undgå at blive suspenderet og stillet for retten havde Temer brug for støtte fra mindst en tredjedel af de 513 medlemmer af underhuset.

Omkring to timer inde i afstemningen sent onsdag aften nåede Temer tærsklen på 171. På det tidspunkt havde 151 stemt for at suspendere præsidenten og stille ham for retten.

Afstemningen endte med 251 stemmer til fordel for Temer og 233 stemmer imod ham. De resterende medlemmer enten undlod at stemme eller var ikke til stede.

- Denne anklage er tynd og upassende og værre end den første, siger kongresmedlem Celso Russomanno, der støtter præsidenten.

Anklagen mod Temer er en direkte udløber af en stor korruptionssag mod to af ejerne i verdens største kødfirma, JBS.

Brasiliens statsanklager Rodrigo Janot anklagede tidligere på året Temer for at have modtaget bestikkelse.

Ifølge statsanklageren er der beviser for, at Temer efter planen skulle modtage et beløb svarende til over 76 millioner kroner for at hjælpe JBS med at opnå skattemæssige fordele.

Denne anklage blev dog droppet i august, efter at parlamentet stemte mod at føre sagen videre til højesteret.

Temer har gentagne gange nægtet sig skyldig i alle anklager.

77-årige Temer, der er tidligere vicepræsident, overtog præsidentposten efter Dilma Rousseff, der gik af efter at være blevet stillet for en rigsret. Det skete, fordi hun havde pyntet på statsbudgettet.

Selv om præsidenten endnu en gang har undgået en retssag, er han efterhånden blevet så svækket af gentagne skandaler, at det fortsat er uvist, om han kan samle nok opbakning til at gennemføre vigtige reformer i Brasilien.

/ritzau/AP