Listen over udgifter til konfirmationsfesten er lige så lang som trosbekendelsen.
Men derfor behøver begivenheden ikke at rippe din konto fuldstændig.
Det siger Pia Bagge Bramsnæs, der arbejder som fest- og eventplanlægger og driver tjenesten arrangementguiden.dk.
For at holde snor i finanserne anbefaler hun først og fremmest, at du laver en tidsplan og lægger et budget, som holder sig indenfor, hvad du har råd til at betale.
Prioriter hårdt, og brug konfirmanden eller nonfirmandens ønsker som rettesnor.
- Det er deres fest, så prøv at spørge ind til, hvad der er vigtigt for det unge menneske, siger hun og uddyber:
- Det kan godt være, at forældrene ønsker sig en stor, fin fest, men at konfirmanden gerne vil holde noget for de allernærmeste, og så har I allerede sparet en masse penge.
Tal også med dit barn om, hvilke opgaver det gerne vil have ansvaret for.
- Det kan være, at konfirmanden selv kan lave invitationerne, siger Pia Bagge Bramsnæs, der i øvrigt opfordrer til, at I sender dem ud digitalt.
Dermed sparer I udgifter til at få dem trykt samt porto.
Inden invitationerne flyver afsted, er det afgørende at have gæstelisten på plads. Og du kan spare en god sum penge ved at holde den så kort som muligt.
- Vælg gæsterne med omhu. Spørg dig selv, hvem der egentlig har betydet noget for den kommende konfirmand og ikke, hvem der betyder noget for jer forældre, siger Pia Bagge Bramsnæs.
Når det gælder rammerne for dagen, handler det om at tænke kreativt, mener hun.
Hvis du har plads, er den billigste løsning at holde festen derhjemme. Bor du småt, må du på udkig i lokalområdet.
- Det kan være, I kan leje gymnastiksalen på skolen, eller at barnet går til noget sport et sted, der låner lokaler ud, lyder det fra Pia Bagge Bramsnæs.
Derudover kan du have held med at spørge i dit netværk. Måske kender du nogen, der bor et sted med adgang til et lokale eller har en stor have, hvor I må slå et festtelt op.
I det hele taget bør du ikke være bange for at række ud efter hjælp, understreger fest- og eventplanlæggeren. Det kan både være til folk, du kender, eller via et opslag på de sociale medier.
- For det meste bliver folk kun glade for at blive spurgt, og hvis de kender jeres familie, kender de nok også til jeres økonomiske situation. Så her bør man prøve at pakke sin stolthed lidt væk og tage imod, siger hun.
Du kan for eksempel spørge om hjælp til maden, hvis du har besluttet ikke at bestille den udefra.
- Det er helt klart billigst at lave maden selv, og du kan sikkert få nogle familiemedlemmer eller venner til at give en hånd med, siger Pia Bagge Bramsnæs og fortsætter:
- Her er det vigtigt at lave en menu, hvor så meget som muligt kan laves på forhånd. Og er du ude i god tid, kan du også købe ingredienserne på tilbud.
Står du i en situation, hvor pengene er så små, at din økonomi slet ikke kan rumme at betale for en konfirmationsfest, kan du få finansiel støtte.
Hos kommunen kan du via borger.dk ansøge om "konfirmations- eller beklædningsbidrag". Men der er også andre muligheder.
Det fortæller Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Sydbank.
- Alt efter hvor du bor, er det muligt at søge om konfirmationshjælp. Det er noget, forskellige organisationer tilbyder, siger hun og fortsætter:
- Nogle menighedsråd har også midler eller private legater, som du kan søge om at få del i. Så der kan der være hjælp at hente, men det kræver, at du er ude i god tid.
/ritzau fokus/
Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus