Fejl i smittesporingsappen "Smittestop" betyder, at eksempelvis kolleger ikke i alle tilfælde har fået besked om, at de har være tæt på en coronasmittet, selv om personen har meldt sig smittet via appen.
Fejlen gælder kortvarige kontakter, hvilket også kan tælle klassekammerater eller personer, man har været på kursus med.
Det viser et mailsvar fra Sundheds- og Ældreministeriet til DR.
Det gælder for de mere end tre måneder, hvor appen har været tilgængelig.
I sidste uge lød det, at fejlen kun ramte personer, som man har været tæt på i lang tid, eksempelvis dem, man bor sammen med eller er sammen med i for eksempel et døgn.
Fejlen kan betyde, at mange smittekæder ikke bliver brudt. Det siger Christian Wejse, der er epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, til DR.
- Formentlig er rigtig mange, der har været tæt på en smitsom person og potentielt blevet smittet, ikke blevet testet og dermed fundet, siger han.
Sådan fungerer appen Smittestop
* Borgere kan frivilligt downloade appen.
* Hvis man giver samtykke til det, bruger appen telefonens bluetooth-signal og kan registrere kontakt inden for en til to meters afstand af andre, som også har downloadet appen.
* Når man bruger appen, kan hverken andre brugere eller myndighederne se, hvem man er, hvor man har været, eller hvem man har været tæt på.
* Hvis man testes positiv med coronavirus, kan man registrere det i appen ved at logge ind med NemID. Dermed sikres det, at man rent faktisk har fået foretaget en positiv coronatest.
* Oplysninger, der indsamles gennem login med NemID, slettes efter 24 timer.
* Oplysninger om, hvilke telefoner man har været i nærheden af, slettes efter 14 dage fra ens telefon.
* Sundhedsmyndigheder kan kun bruge data fra appen til at følge op på udviklingen af virus på statistisk niveau, og data er anonyme. Derfor er det ikke muligt at spore eksempelvis bevægelsesmønstre for folk.
Kilder: Netcompany, coronasmitte.dk