Fem kapitalfonde har mandag i Højesteret fået landets øverste dommeres ord for, at fondene skal betale skat af udbytter, som de modtog for mere end ti år siden. Det skyldige beløb er på omkring en kvart milliard kroner.
Kapitalfondene Apax, Blackstone, KKR, Permira og Providence udgjorde i 2011 et konsortium, som ejede et holdingselskab, der igen ejede 87 procent af TDC-koncernen.
I 2011 udloddede TDC et udbytte på godt en milliard kroner til holdingselskabet, NTC Holding, som var registreret i Luxembourg.
I modsætning til de danske skattemyndigheder, så mente TDC ikke, at der skulle betales skat af det beløb. Og det fik selskabet medhold i, da det konsulterede Landsskatteretten.
Men myndighederne lagde sag an ved domstolene. Og i maj sidste år nåede Østre Landsret så frem til, at TDC måtte bide i det sure æble, hvilket havde den konsekvens for ejerne, at der skulle betales skat.
Den afgørelse blev anket til Højesteret, men de syv dommere, som har behandlet sagen, har alle fejet TDC's påstande af bordet.
Dommen falder i god jord hos regeringen.
- Jeg er yderst tilfreds med, at Højesteret i al væsentlighed har givet Skatteministeriet ret i de første sager, hvor multinationale selskaber har forsøgt at undgå at betale skat til vores fælles statskasse, siger skatteminister Jeppe Bruus (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau.
- De danske skattemyndigheder har i mange år haft fokus på at hindre skatteundgåelse ved, at udbytter og renter søges trukket skattefrit ud af danske selskaber - af for eksempel kapitalfonde - via til lejligheden oprettede EU-selskaber, lyder det fra ministeren.
Ud over TDC-sagen har Højesteret også bedømt en lignende sag. I den havde selskabet NetApp sejret i landsretten. Selskabet blev godt nok dømt til at betale knap 26 millioner kroner i skat, men Skatteministeriet havde forlangt 158 millioner yderligere.
I Højesteret blev den afgørelse imidlertid vendt på hovedet, så NetApp i stedet må acceptere, at der skal betales 158 millioner kroner i skat i stedet for 26.
Sagerne, som mandag er blevet afgjort i Højesteret, er blot toppen af isbjerget i en række af lignende sager.
Ifølge DR Nyheder har skattemyndighederne samlet set anlagt over 100 krav, der alt i alt løber op i 6,8 milliarder kroner.
/ritzau/