Administration 

Kaos kostede dyrt i menneskeliv under tørken

Denne somaliske kvinder er blandt mere end to millioner, der har brug for hjælp til at komme videre efter katastrofen. (Foto: CC BY flickr EU Humanitarian Aid and Civil Protection)

Somalia mistede 4,6 procent af sin befolkning til sult under tørken. Hele 10 procent af børnene døde. Lang vej forude for fejlslagen nation.

Over en kvart million mennesker bukkede under som følge af tørke og sult på Afrikas Horn i 2010-12. Halvdelen af dem var børn under 5 år. Hele 4,6 procent af befolkningen og 10 procent af børnene i det centrale og sydlige Somalia døde af sult.

Der blev først erklæret officiel sult- og tørkekatastrofe i juli 2011, men problerne var mere end tydelige allerede i 2010. Mellem maj og august 2011 døde omkring 30.000 mennesker om måneden.

I hårdt ramte områder som omkring hovedstaden Mogadishu overlevede 17 procent af børnene ikke.

Hovedårsagen til det massive tab af menneskeliv var bortset fra tørke, politisk og organisatorisk kaos samt interne væbnede kampe.

Kritik

Katastrofen i Somalia sidste år vakte international bestyrtelse, men en af årsagerne til graden af lidelse og tab af menneskeliv var omverdenens langsomme reaktion på noget forudsigeligt, beretter FNs fødevareorganisation FAO i en analyse.

Som et totalt fejlslagent land i kaos var verden langsom til at reagere, og så var forholdene aldeles umulige for at få hjælp frem til de hårdest ramte områder af landet. Som følge af mangler steg priser for mad til højder, som fattige ikke kunne betale.

Regering

Somalia har i dag en regering, der har ingen eller ihvertfald meget lille indflydelse på udviklingen i landet. Men Hassan Seikh Mohamoud er udpeget som leder af sine fæller i landets magtfulde klaner. Uden en officiel struktur ville der ihvertfald ikke komme bistand.

At alt stadig ikke er fredeligt vidner et angreb på Somalias Højesteret i april begået af selvmordsbombere og bevæbnede ekstremister med 35 døde til følge. Dog er daglige kampe mellem sikkerhedsstyrker og al-Shabaab ophørt. Fordrivelsen af ekstremisterne førte til oprettelse af styret sidste år.

De store regioner af Somalia, nemlig Puntland og Somaliland, afviser overhovedet at være en del af landet og påberåber sig selvstændighed. Seikh Mohamoud kan siges at være leder af de dele af landet, hvor soldater fra Den Afrikanske Union har kontrol med forholdene.

Struktur

Somalia burde være rimeligt let at styre, fordi befolkningen er homogen etnisk set og alle taler samme sprog. Men enheden er kun på overfladen. Landet er opdelt mellem 500 forskellige klaner og underklaner, der kæmper for hver deres indflydelse, forklarer Economist.

Siden 1991, hvor Siad Barre blev styrtet, har der ingen rimeligt fungerende central myndighed været i Somalia; altså indtil 2012, hvor Hassan Sheikh Mohamud blev udpeget til at gøre forsøget. Således er der en grad af fred i landet, omend han på ingen måde kontrollerer udviklingen.

Opgaverne, der ligger på Sheikh Mohamouds bord, er ikke småting. Der skal skabes en grundlov, en nøgle for fordeling af magten landet, inddeling i regioner, et retsvæsen, et valgsystem og samtidig skal islamitiske ekstremister holdes i skak. Internationale donorer (som Danmark) kræver tilmed sociale forandringer som sikring af kvinders rettigheder.

Soldater

Forsøget på at holde styr på Somalia sker under opsyn af FN, hvis Sikkerhedsråd først i maj enstemmigt forlængede sin hjælpemission i et kalenderår (kaldet UNSOM). Meningen er at koordinere den omfattende hjælp til et land uden en samlende struktur.

Somalia har intet fungerende retsvæsen, rædselsfulde forhold for menneskerettigheder, jævnlig terror og dele af landet i løsrivelse eller under kontrol af islamisterne al-Shabaab. Og så er der de ofte omtalte pirater ud for kysten.

Den Afrikanske Union har siden 2007 haft mandat til at holde ro i landet, og deres mandat er atter blevet fornyet. Tropperne kommer fra nabolandene Uganda, Kenya og Etiopien.

Som en del af forsøget på at stoppe intern vold har der siden 1992 været våbenembargo mod Somalia. Den er nu ophævet af FN, for at den svage centrale regering kan forsvare sig imod ekstremister.

Bistand

Internationale donorer under ledelse af Storbritannien og Somalias præsident Hassan Seikh Mohamoud har netop været til donorkonference i London, hvor der samlet blev lovet over halvanden milliard kr. i ny bistand fra omkring 50 lande og internationale organisationer.

Danmark mener også, at der sker fremskridt i Somalia efter en snes år med kaotiske forhold. Landet er nærmest blevet symbol på begrebet en “fejlslagen” nation. Udenrigsminister Søvndal og udviklingsminister Friis Bach har da også bevilliget yderligere 75 millioner kr. i bistand til landet.

Den danske 2012-14 ramme for støtte til Somalia overgår 650 millioner kr. Disse penge går hovedsagelig til kystbevogning i kampen imod pirater og til den fredsbevarende militære indsat fra Den Afrikanske Union (AMISOM), der forsøger at holde styr på det urolige land.

Særligt fokuseret på sikkerhed imod islamister har USA investeret langt over en milliard dollars udenfor donorkonferencen.

Sultdød

At 4,6 procent af befolkningen i områder af Somalia døde er højt for en sultkatastrofe, har tidsskriftet Economist beregnet sig frem til. Siden år 1900 har der været 35 store af slagsen med over 70 millioner mennesker som ofre.

Omkring halvdelen af disse mange dødsfald skyldes delvis menneskeskabte tilstande, der medførte sult og massedød. Blandt dem var Kinas “Store spring fremad” i 1958-62, der kostede 30 millioner liv. Også Stalins kollektivisering af landbruget i Sovjetunionen i 1920-30 var kostbare i Ukraine og Kazakhstan.

Sultkatastrofer sker ikke mere i disse lande, fordi de har fået styr på deres fødevareplanlægning. Nu om stunder rammer problemerne i svagt udviklede lande i Afrika og ikke i Asien. Ofte er det politik, der udløser kriser som Etiopiens i 1983-85 og Sudan i 1998, skriver bladet.

I perioden 2010-12 var der tørke på hele Afrikas Horn, men sultkatastrofen ramte Somalia hårdest, fordi landet ikke havde en fungerende regering og var fejlslagen som nation.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Lottokuponer
Nyheder

Snart kan du vinde 750 millioner

Nær billede af Wafande
Underholdning

Wafande og gravid

kæreste splitter op

den kommercielle rumstation
Nyheder

Dansk firma hyret til

kommerciel rumstation

En kvinde i rød sweater taler i mobiltelefon udenfor
Nyheder

Nedbrud i hele landet

En hvid villa med en udestue.
Kendte

Efter flere forsøg:

Felix Smiths hus

endelig solgt

Prins Andrew med armen omkring Virginia Giuffre.
Kongelige

Prins Andrew afviser at

være nær ven af Maxwell

Simon Stenspil og Anna Stokholm på den røde løber
Underholdning

Dansk stjernepar afslører

søns sjældne navn

En person svømmer i en svømmehal.
Nyheder

Priserne på disse 

fritidsaktiviteter 

er eksploderet

Molly og Peter Andreas i en af scenerne i deres køkken.
Film og TV

Skrevet ud af

”Badehotellet”

Lis Sørensen med armene over kors på den røde løber til DMA
Kendte

Lis Sørensen: Jeg er

færdig som popsanger

En radiator op ad en betonmur.
Nyheder

Tårnhøje energipriser:

Nu vil regeringen

hjælpe med check

Niel Young synger til venstre. Joe Rogan taler til højre
Underholdning

Neil Young forsvinder fra

Spotify efter ultimatum

billede af det daværende Syrien Bazar
Nyheder

Købmandsbutik har fået 14 bøder og sure smileys

Eigild B. Christensen jubler
Nyheder

Rasende på 
tv-milliardær 
efter konkurs

julepynt i gaden
Nyheder

Her er der stadig
julelys i gaden

Thomas Rode Andersen i bar overkrop
Kendte

Thomas Rodes
konkursramte firma
kører måske videre

shots på et bord
Nyheder

Pesticid fundet
i populære shots

udstødning
Nyheder

Hybridbiler udleder dobbelt så meget CO2 som tilladt

skib i vandet
Nyheder

Forskere finder ukendt

liv på Jorden

to personer på pressemøde
Nyheder

Indkalder til pressemøde

gorilla spiser
Dyreliv

Legenden Ozzie

er død 

paprika steen poserer i skov
Kendte

Paprika Steen har 
droppet lykkepillerne

mand taler
Corona

Klar til at droppe

alle restriktioner

mand poserer
Kendte

Anders Agger springer ud

som skuespiller 

skrabelodder ligger i bunke
Helt vildt

Vinder 3,6 millioner

på skrabelod:

Det var vanvittig heldigt

kvinde poserer
Kendte

Stopper som vært

på Vild med dans

fartkontrol ved indgangen til landsby
Krimi

Lille by - høj fart: 

32 mistede kørekortet

to kvinder poserer
Film og TV

Efter Christianes exit:

Det sker der med

Vild med dans

hjertestarter i boks
Nyheder

Alle over 60 år

skal kunne sige nej

til genoplivning

mand taler
Nyheder

Maner til ro:

Russerne er ikke

på vej

slange i naturen
Dyreliv

224 nye arter

fundet i Sydøstasien

Viktor axelsen
Sport

Stor bøde til

Viktor Axelsen

covid på grønland
Nyheder

Grønland: Barer og biografer lukkes for uvaccinerede 

to fængsles drab politibil
Krimi

 To mænd fængsles for drab

sygeplejeske med podepind
Nyheder

Eksperter: Behold restriktioner lidt endnu

blå blink seksuelt anfgreb børn
Krimi

Forgreb sig på børn:

Ville true til tavshed

ida wohlert tv-vært på seng
Kendte

Ida Wohlert:

Amok på fartbølle

politibil - Drenge anholdt for at overfalde teenager med machete
Krimi

Drenge overfaldt teenager med machete

Corona: Alle restriktioner på vej væk
Nyheder

Så sker det: Alle restriktioner på vej væk

En fine stikker op af vandet
Dyreliv

Sjælden hval har forvildet sig ind i Kolding Fjord

Boris Johnson ser forvirret ud
Nyheder

Britisk politi undersøger Boris Johnson

Byretten i København
Krimi

Tiltalt for trafikdrab kørte som på en gokartbane

en mand på en talerstol
Nyheder

Dobbeltlivs-formanden er ude af 3F 

Krimi

Chef i stort selskab risikerer fængsel 

En mand foran en Rolls-Royce
Biler

De unge og rige køber Rolls-Royce

En smuk kvinde i blomstret kjole
Kendte

DR-stjerne er blevet mor for anden gang

Bob Dylan med hat på scenen
Kendte

Bob Dylan scorer milliarder

En mand i dynejakke i en port
Nyheder

Martin Henriksen trækker sig fra DF

Nyhavn med frossent vand i kanalen
Nyheder

Danmark er mindst korrupt i verden 

et hangarskib
Krimi

Kampflyulykke på hangarskib

lene beier smiler
Kendte

Coronaramt Lene Beier:

Føles som en elefant

på brystkassen

kvinde kigger på tom væg
Nyheder

Kunstner tog pengene:

Nu overvejer han

at kræve erstatning

mand sidder i køkken
Kendte

Kendiskok er gået

konkurs

mand taler
Nyheder

Medie: 3F-ledelse

har kendt til dobbeltliv

siden december

håndboldspillere i aktion
Sport

Sjette sejr på stribe:

Danmark klar til

EM-semifinalen

mand taler i mikrofon
Nyheder

Skal han fortsætte?

Medlemmer kan afgøre

3F-formands fremtid

Sport

Cykelstjerne indlagt:

Kolliderede med bus 

Prinsesse Athena i sneen med lyserøde ørevarmere på
Kongelige

Dronningens yngste

barnebarn fylder år:

Se de nye billeder

kvinde taler på pressemøde
Corona

Nu kan du afbryde

selvisolation efter

fire dage

håndboldspillere i aktion
Sport

Matchbold til Danmark

En tilfrosset bil.
Biler

nemt og billigt

kan du selv lave

frostfjerner til bilen

Tomme lattergaspatroner ligger på jorden
Nyheder

Stor fangst af

ulovligt lattergas

Nyheder

Krisemøde: Formandens

dobbeltliv skal drøftes 

Blå blink på en politibil
Krimi

Politi: Ingen sammenhæng

mellem tre dødsbrande

Et symbol på en skaldespand
Helt vildt

Fandt 20 millioner

i sin skraldespand

Morten Messerschmidt på talerstolen
Nyheder

Sur Messerschmidt:

Stop personangreb 

Alle deltagerne posere i militærtøj rundt om og i en jeep.
Film og TV

Her er de 12 nye

stjerner i trøjen

Prins Nikolai sammen med grevinde Alexandra i sommer.
Kongelige

Prins Nikolai

rydder forsiden

Et aldrende par på gåtur hun holder i hans arm.
Nyheder

De fleste pensionister

er millionærer 

Et fly i luften med hjulene nede
Nyheder

Overlever 11 timer i

luften skjult i næsehjulet

Cleo Smith på armen af sin mor
Nyheder

Mand erklærer sig skyldig

i at have bortført fireårig

Christian Eriksen
Sport

Eriksen enig med ny klub

personer i vadet ved en kyst
Sundhed

Sådan kan du overvinde din vandskræk

Giulio Burattini
Nyheder

Vildsvin dræber jæger

Marie Krarup
Nyheder

Profil om Messerschmidt:

Han har ikke de store lederevner

Blomster på gerningssted
Krimi

Samlever fængslet for drab i Ebeltoft

Morten Messerschmidt på scenen
Nyheder

Messerschmidt vinder formandsvalg

Amalie Szigehty
Kendte

Amalie hårdt ramt af corona

billede fra Knutby
Krimi

18 år efter

bizar drabssag:

Præst løsladt

MitID-logo
Nyheder

Kort frist: Det skal du vide inden skiftet til MitID