Administration 

Kaos kostede dyrt i menneskeliv under tørken

Denne somaliske kvinder er blandt mere end to millioner, der har brug for hjælp til at komme videre efter katastrofen. (Foto: CC BY flickr EU Humanitarian Aid and Civil Protection)

Somalia mistede 4,6 procent af sin befolkning til sult under tørken. Hele 10 procent af børnene døde. Lang vej forude for fejlslagen nation.

Over en kvart million mennesker bukkede under som følge af tørke og sult på Afrikas Horn i 2010-12. Halvdelen af dem var børn under 5 år. Hele 4,6 procent af befolkningen og 10 procent af børnene i det centrale og sydlige Somalia døde af sult.

Der blev først erklæret officiel sult- og tørkekatastrofe i juli 2011, men problerne var mere end tydelige allerede i 2010. Mellem maj og august 2011 døde omkring 30.000 mennesker om måneden.

I hårdt ramte områder som omkring hovedstaden Mogadishu overlevede 17 procent af børnene ikke.

Hovedårsagen til det massive tab af menneskeliv var bortset fra tørke, politisk og organisatorisk kaos samt interne væbnede kampe.

Kritik

Katastrofen i Somalia sidste år vakte international bestyrtelse, men en af årsagerne til graden af lidelse og tab af menneskeliv var omverdenens langsomme reaktion på noget forudsigeligt, beretter FNs fødevareorganisation FAO i en analyse.

Som et totalt fejlslagent land i kaos var verden langsom til at reagere, og så var forholdene aldeles umulige for at få hjælp frem til de hårdest ramte områder af landet. Som følge af mangler steg priser for mad til højder, som fattige ikke kunne betale.

Regering

Somalia har i dag en regering, der har ingen eller ihvertfald meget lille indflydelse på udviklingen i landet. Men Hassan Seikh Mohamoud er udpeget som leder af sine fæller i landets magtfulde klaner. Uden en officiel struktur ville der ihvertfald ikke komme bistand.

At alt stadig ikke er fredeligt vidner et angreb på Somalias Højesteret i april begået af selvmordsbombere og bevæbnede ekstremister med 35 døde til følge. Dog er daglige kampe mellem sikkerhedsstyrker og al-Shabaab ophørt. Fordrivelsen af ekstremisterne førte til oprettelse af styret sidste år.

De store regioner af Somalia, nemlig Puntland og Somaliland, afviser overhovedet at være en del af landet og påberåber sig selvstændighed. Seikh Mohamoud kan siges at være leder af de dele af landet, hvor soldater fra Den Afrikanske Union har kontrol med forholdene.

Struktur

Somalia burde være rimeligt let at styre, fordi befolkningen er homogen etnisk set og alle taler samme sprog. Men enheden er kun på overfladen. Landet er opdelt mellem 500 forskellige klaner og underklaner, der kæmper for hver deres indflydelse, forklarer Economist.

Siden 1991, hvor Siad Barre blev styrtet, har der ingen rimeligt fungerende central myndighed været i Somalia; altså indtil 2012, hvor Hassan Sheikh Mohamud blev udpeget til at gøre forsøget. Således er der en grad af fred i landet, omend han på ingen måde kontrollerer udviklingen.

Opgaverne, der ligger på Sheikh Mohamouds bord, er ikke småting. Der skal skabes en grundlov, en nøgle for fordeling af magten landet, inddeling i regioner, et retsvæsen, et valgsystem og samtidig skal islamitiske ekstremister holdes i skak. Internationale donorer (som Danmark) kræver tilmed sociale forandringer som sikring af kvinders rettigheder.

Soldater

Forsøget på at holde styr på Somalia sker under opsyn af FN, hvis Sikkerhedsråd først i maj enstemmigt forlængede sin hjælpemission i et kalenderår (kaldet UNSOM). Meningen er at koordinere den omfattende hjælp til et land uden en samlende struktur.

Somalia har intet fungerende retsvæsen, rædselsfulde forhold for menneskerettigheder, jævnlig terror og dele af landet i løsrivelse eller under kontrol af islamisterne al-Shabaab. Og så er der de ofte omtalte pirater ud for kysten.

Den Afrikanske Union har siden 2007 haft mandat til at holde ro i landet, og deres mandat er atter blevet fornyet. Tropperne kommer fra nabolandene Uganda, Kenya og Etiopien.

Som en del af forsøget på at stoppe intern vold har der siden 1992 været våbenembargo mod Somalia. Den er nu ophævet af FN, for at den svage centrale regering kan forsvare sig imod ekstremister.

Bistand

Internationale donorer under ledelse af Storbritannien og Somalias præsident Hassan Seikh Mohamoud har netop været til donorkonference i London, hvor der samlet blev lovet over halvanden milliard kr. i ny bistand fra omkring 50 lande og internationale organisationer.

Danmark mener også, at der sker fremskridt i Somalia efter en snes år med kaotiske forhold. Landet er nærmest blevet symbol på begrebet en “fejlslagen” nation. Udenrigsminister Søvndal og udviklingsminister Friis Bach har da også bevilliget yderligere 75 millioner kr. i bistand til landet.

Den danske 2012-14 ramme for støtte til Somalia overgår 650 millioner kr. Disse penge går hovedsagelig til kystbevogning i kampen imod pirater og til den fredsbevarende militære indsat fra Den Afrikanske Union (AMISOM), der forsøger at holde styr på det urolige land.

Særligt fokuseret på sikkerhed imod islamister har USA investeret langt over en milliard dollars udenfor donorkonferencen.

Sultdød

At 4,6 procent af befolkningen i områder af Somalia døde er højt for en sultkatastrofe, har tidsskriftet Economist beregnet sig frem til. Siden år 1900 har der været 35 store af slagsen med over 70 millioner mennesker som ofre.

Omkring halvdelen af disse mange dødsfald skyldes delvis menneskeskabte tilstande, der medførte sult og massedød. Blandt dem var Kinas “Store spring fremad” i 1958-62, der kostede 30 millioner liv. Også Stalins kollektivisering af landbruget i Sovjetunionen i 1920-30 var kostbare i Ukraine og Kazakhstan.

Sultkatastrofer sker ikke mere i disse lande, fordi de har fået styr på deres fødevareplanlægning. Nu om stunder rammer problemerne i svagt udviklede lande i Afrika og ikke i Asien. Ofte er det politik, der udløser kriser som Etiopiens i 1983-85 og Sudan i 1998, skriver bladet.

I perioden 2010-12 var der tørke på hele Afrikas Horn, men sultkatastrofen ramte Somalia hårdest, fordi landet ikke havde en fungerende regering og var fejlslagen som nation.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Mand med briller smiler
Nyheder

Efter 60 år:

Milliardær trækker sig

Nyheder

Biskopper til Trump:

Lad være med at

gøre grin med os

Politi og ambulancer på vej
Nyheder

Rejser millionkrav efter dødsulykke

Portræt af kronprinsesse Victoria
Kongelige

Kronprinsesse samlede skrald

Portræt af kvinde
Nyheder

Connie Hedegaard scorer topjob

Fodboldspillere på banen
Sport

Dansker spolerer Bayerns mesterskabsfest

Indgang til retsbygning
Krimi

Fire mænd tiltalt:

Voldtog og plyndrede

prostituerede

kasse med forskellige skrabelod
Helt vildt

Vandt millioner 1. april:

Ingen troede på ham

Portræt af mand foran port.
Kendte

Rachlin fyret

Fly ved at lande i lufthavn
Rejser

Massive forsinkelser i Grønlands nye internationale lufthavn

Krimi

Landsret løslader mand der påkørte flere i København

Trump forklædt som pave
Nyheder

Pave Trump 

to billeder af en gade
Bøger

Fantastisk foto-bog over København – dengang og nu

en skov i maj
Nyheder

Lunt og solrigt vejr på vej

Nyheder

To nye er anholdt i sag om trippeldrab

et par i sengen
Sex og samliv

Generer naboens høje sexlyde dig

en cigaret holdt i en hånd
Sundhed

Chance for at overleve lungekræft er stadig lav 

en sort Rolls
Biler

Topmodel fylder 100 år

pelargonier i blomst
Livsstil

Her er planten sneglene hader

en racerkører jubler
Sport

18-årig skriver Formel 1-historie 

en bil i flammer
Krimi

Syv turister slået ihjel i USA

alligatorer i vandet
Helt vildt

Flypassagerer overlever 36 timer i sump med alligatorer 

politi på gaden
Krimi

Yngre mand stadig i kritisk tilstand efter skudepisode 

to politikere hilser på hinanden
Nyheder

Inflation og Trump optager australiere ved valg

mand i jakkesæt står og klapper - baggrund med lys
Nyheder

Kommende vicekansler:

Vil se på muligt forbud 

Nyheder

Wegovy-pille får

grønt lys til test i USA

kongelige familie på balkonen
Kongelige

Rystet prins Harry: Far vil ikke tale med mig

mand holder sort hat foran sig
Nyheder

DR-legende er død

fodboldspillere i aktion
Sport

Randers ind i medaljekamp

Nyheder

Kører ind i menneskemængde 

forbudsskilt
Nyheder

Drik det ikke: Sodavand

trækkes nu tilbage

flok mennesker med skilte
Nyheder

Drama ved slagterbutik:

Klamme svin

to mænd og kvinde i midten
Kendte

X Factor:

40 år og pølsefest

Sport

Prins Harry taber sag 

skorstenen på vatikanet
Nyheder

Skorsten er klar i Vatikanet

billede af sort powerbank
Nyheder

Efter strømnedbrud:

Powerbanks hitter

unge mennesker går på gaden
Nyheder

Fire personer

anholdt i svensk drabssag

Nyheder

Efter 75-årigs påkørsel: 

Kørekortregler granskes

Mand smiler
Nyheder

Milliardær død i ulykke

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Bortførte 15-årig

ekskæreste i bagagerum:

- Det var dumt

mand med skjorte og jakke
Kendte

Dennis Knudsen

er flyttet ind i villa

til 12 millioner 

kvinde poserer på slot
Kendte

Sarah Grünewald:

Jeg sked i bukserne

politibil med påskriften politi
Krimi

Kvinde reddede to små

børn ud af varm bil 

skilt på facade på retsbygning
Krimi

Fodboldfan frifundet:

Kaldte betjent for fucking

nørd

Nyheder

Gør det billigere at

have et realkreditlån

person sidder på facebook på computer og telefon
Krimi

Ramt af mystiske links 
i kommentarspor

person går med paraply
Nyheder

Nu skifter vejret 

mand med rødt slips vinker
Nyheder

J.D. Vance: Krigen

slutter ikke foreløbigt

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Retssag begynder:

15-årig pige blev bortført

og fik klippet håret af

Smilende kvinde med solbriller og en taske over skulderen
Kendte

Helle Thorning tjener millioner på lejlighedssalg

Facade på bygning
Nyheder

Ikonisk lampefirma løfter salget til knap 900 millioner kroner

Smilende kvinde i dunjakke ved havnebad
Kendte

Lene Beier med godt nyt: 
Vender tilbage

Mand i dunjakke på fodboldstadion holdende en mikrofon
Sport

Fodboldlegende scorer 
38 år yngre model 

en mand stillet op til fotografering
Krimi

Godsejer tilstår

Mand i jakkesæt med et diasbillede bag sig
Nyheder

Medie: Forlader Det Hvide Hus

Krimi

Alvorlig påkørsel:
75-årig bilist nægter alt

en masse mennesker med røde faner og arme i vejret
Nyheder

1. maj-uro:
Hummelgaard kæmpede
mod båthorn og røgbomber

to mønter
Helt vildt

SE VIDEO:

Lastbil væltede med

otte millioner mønter

Mand i lyst jakkesæt med et WHO's logo bag sig
Nyheder

WHO advarer:
Største krise
i mands minde

udrykningskøretøjer ved ulykke
Krimi

75-årig forlanges fængslet efter massepåkørsel

Glad kvinde med arm hævet
Nyheder

Dronning Margrethe får religiøs pris 

to kvinder griner sammen
Helt vildt

Vandt en mio. i Lotto:
- Jeg købte da bare en ny

en mand taler foran en skærm med en illustration
Nyheder

Konkurs sender stor

millionregning

videre til borgerne

Krimi

LIGE NU: Letbane påkører person - trafikken er spærret

indgangen til en stor bygning
Krimi

Kræftsag stoppes

politi arbejder
Krimi

75-årig sigtet mand tog fejl af speeder og bremse

Nyheder

Mette F.: Danmark

skal igen være en

stor skibsbyggernation

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Dreng overfaldet holdt
og fanget - syv anholdt

et tog set fra siden
Nyheder

Bro stopper tog 
til og fra lufthavn

mange biler på p-plads
Nyheder

Tesla-salg styrtdykker fortsat

en bil sat til opladning
Biler

Elbiler overhaler

snart dieselbilerne

larver går i række
Nyheder

Kamp mod giftig larve fortsætter

store flammer kommer op fra bygning
Krimi

Voldsom gårdbrand

- bygning kollapset

mænd går på vej med sne
Kongelige

Kongen giver ok-tegn 

en bil på ulykkesstedet
Krimi

Påkørsel: Ældre mand er afhørt

en mand taler
Nyheder

USA og Ukraine underskriver aftale

glad mand med smil og stort krøllet hår
Kendte

Høster vild succes

22 år efter sin død

to fodboldspillere i blåt og gult jubler
Sport

Vildt drama i Brøndby

ét øje helt tæt på
Nyheder

Gå ikke til Louis Nielsen: 
Lukker i weekenden