Kæmpe efterslæb i vedligeholdelse: Skoler flyder med farlige stoffer

- Skolerne har notorisk et efterslæb i vedligeholdelsen og er ikke blevet løbende opgraderet, mener lektor ved Danmarks Tekniske Universitet Jørn Toftum, der forsker i indeklimaet på folkeskoler. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Arbejdstilsynet afslører farlige stoffer på 60 skoler i Danmark. - Helt uacceptabelt, siger lærernes formand.

Asbest og træstøv, som kan give kræft, er stadig et problem i lokalerne på landets folkeskoler og privatskoler.

Alene i år har Arbejdstilsynet dokumenteret sundhedsskadelige forhold på 60 skoler. På 12 af skolerne er forholdene så alvorlige, at tilsynet skriver om "kræftfremkaldende belastninger".

Det afslører rapporter fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har set via aktindsigt.

Her kan se, hvilke skoler der har de farlige stoffer.

Rapporterne handler om de gange, hvor Arbejdstilsynet i år har grebet ind over for problemer med dårligt indeklima, farlig kemi eller støv.

Seks af tilsynets løftede pegefingre i år handler om kræftfremkaldende asbest, der har været forbudt at bruge herhjemme siden 1989.

Seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse Johnni Hansen undrer sig over, at lærere og elever stadig risikerer at blive udsat for asbest.

- Det er meget overraskende, at man ikke har fået gjort noget ved asbest på skolerne, fordi man har været bekendt med det længe, siger Johnni Hansen.

Helt uacceptabelt

Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo ser ikke med milde øjne på, at arbejdsmiljøet på flere skoler lader meget tilbage at ønske.

- Det er helt uacceptabelt, at mine medlemmer risikerer at blive alvorlig syge af at gå på arbejde, men det er sandelig også uacceptabelt, at der er nogle børn, der skal tilbringe ti af deres første leveår i dårligt miljø. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt, fastslår Anders Bondo over for Avisen.dk.

Antallet af reaktioner fra Arbejdstilsynet på dårlige forhold på skolerne er steget siden forrige år.

I hele 2016 blev der uddelt 73 af tilsynets forskellige påbud, fordi der ikke var styr på indeklima eller kemi og støv på skolerne.

Men siden årsskiftet og frem til slutningen af september i år har Arbejdstilsynet allerede reageret 88 gange i forhold til skolerne. Så mange reaktioner er et urimeligt højt antal, mener lektor ved Danmarks Tekniske Universitet Jørn Toftum, der forsker i indeklimaet på folkeskoler.

Desværre vidner de mange påbud om et udbredt problem, forklarer han.

- Skolerne har notorisk et efterslæb i vedligeholdelsen og er ikke blevet løbende opgraderet. De fleste skolebygninger er relativt gamle og opført på et tidspunkt, hvor der ikke var de samme krav til ventilation, som i dag, siger Jørn Toftum.

Kan ikke fjerne al asbest

Folkeskolerne drives af kommunerne og hos deres forening er der ingen tvivl om, at Arbejdstilsynets løftede pegefingre skal tages alvorligt.

Chefkonsulent i Arbejdsgiverpolitisk Center i Kommunernes Landsforening (KL), Preben Meier Pedersen, skriver til Avisen.dk:

- Drejer det sig om risiko for påvirkning af asbest, er det måske ikke enkelt at løse problemet, og der er brug for at få hjælp fra særligt kyndige. Men det kan lade sig gøre, og det skal løses, når man kender problemet.

- Vi kan ikke over en nat fjerne al asbest, som allerede findes i bygningerne. Og ofte kender man først problemet, når andre får øje på det, som f.eks. Arbejdstilsynet i forbindelse med deres tilsyn.