Denne artikel er fra 4. december 2016.
Fredag den 1. december skulle du have gang i dit kalenderlys, og igen i år bøvlede du måske med at komme i gang:
Der kommer til at gå flere dage af december, før kalenderlyset er brændt ned til den rette dato, fordi det tager laaaang tid at komme forbi den øverste del uden tal.
Og når juleaftensdag oprinder, skal du holde skarpt øje med, at der ikke går ild i den yndefulde dekoration, fordi tallet 24 sidder så tæt på bunden af lyset.
Så hvorfor er 1-tallet ikke tættere på toppen, og hvorfor er der ikke mere plads i bunden af lyset?
Maskine holder fast i top og bund
Svaret er simpelt, forklarer Lisa Jakab, designer hos Diana Lys, der er en af Danmarks største lysfabrikanter. De leverer kalenderlys til flere supermarkeder.
- På de kalenderlys, vi producerer, er der mellem to og to en halv centimeter fra toppen af lyset ned til 1-tallet. Det er på dette stykke, at maskinen, der trykker tallene på lyset, skal holde fast i selve lyset. Maskinen skal holde fast på en plan overflade, og kan derfor ikke bruge det skrå stykke af toppen – det vi kalder kronen, siger Lisa Jakab til Avisen.dk.
Maskinen skal også holde fast i bunden af lyset.
- I bunden af lyset har vi typisk tre en halv til fire centimeter uden tal. Det kommer an på, om lyset skal stikkes i ler eller i en stage.
Sætter ild i dekorationen
Men jeg bøvler som regel med at holde gran og kogler fri af den 24. Hvorfor laver man ikke mere plads i bunden?
- De fleste kunder (supermarkederne, red.) ønsker tre en halv til fire centimeter uden tryk på lysets nederste del. Men vi laver også deciderede dekorationslys, hvor der typisk er noget mere plads i bunden, da disse ofte stikkes i ler.
Men er det ikke mærkeligt, at kunderne ikke beder om mere plads så?
- Jo, det kan du have ret i, men så må man jo bare være kreativ, når man laver sin dekoration. Udfordringer fremmer vores kreativitet. Det er sundt, og så er det tilmed også godt tidsfordriv, siger Lisa Jakabs.
Den opfordring er hermed givet videre.