- Jeg havde håbet på, at det ville være blevet bedre, når jeg vender tilbage. Men kan nu se, at den nye regeringen ikke har forståelse for, hvor stort behovet er for de øremærkede penge.
Sådan lyder det fra jordemoder Heidi Meyer Vallentin. Hun har gået hjemme på barsel i snart et år og havde forventet, at de dårlige vilkår på fødegangen på Herlev Hospital ville være forbedret, når hun skulle tilbage. Det havde den tidligere regering nemlig lovet ved at øremærke en kvart milliard til, at landets hospitaler kunne ansætte flere jordemødre.
Men i økonomiaftalen mellem den nye regering og Danske Regioner fremgår de øremærkede penge ikke længere. Så Heidi Meyer Vallentin kan godt indstille sig på at vende tilbage til samme stressede arbejdsmiljø, hvor der ikke er tid nok til de fødende.
- Vi må i perioder droppe at spise og holde tissepauser for at kompensere for de manglende hænder. Vi kører os selv benhårdt for at nå det hele, og det kan godt ende i fejl og for mange indgreb. Det kan virkelig få en til at gå ned, når man nu så gerne vil gøre det godt.
Magter ikke mere end deltid
Før Heidi Meyer Vallentin gik på barsel, arbejdede hun allerede kun på deltid. Hun føler ikke, at hun kan garantere en god fødsel, hvis hun påtager sig mere arbejde.
- Jeg synes da, det er både alarmerende og sørgeligt, at mange ikke magter en fuldtidsstilling som jordemoder eller begynder at se sig om efter nye muligheder. Det burde ikke være normen.
Ifølge hende er netop jordemødre mennesker, der lever og ånder for deres fag. De vil hellere knokle sig selv halvt ihjel end at gå på kompromis med den vigtige opgave, de udfører.
- Vi har valgt at blive jordemødre, fordi det ligger dybt i vores hjerter at hjælpe de nye børn godt til verden, siger hun.
Men når der ikke er personale nok til at løfte opgaven, er det umuligt at give de fødende og gravide den bedste behandling. Og det påvirker jordemødrene dybt.
- Bare på første år i arbejde går rigtig mange jordemødre ned med stress. De sidste par år har været helt forfærdelige, og mine kolleger halser rundt.
Heidi har selv tre børn. Den yngste på ni måneder valgte hun at føde hjemme for at gøre fødslen bedst mulig.
- Hjemme har man en jordemoder, der kun skal tage sig af dig i modsætning til på hospitalerne. Der kan de fødende ikke regne med, at der er tid til dem.
Kritik af politikerne
Hun retter en skarp kritik til politikerne, som ikke lader til at forstå, hvor vigtig gode fødsler er for samfundet.
- Der skal rettes op på det her område og afsættes flere midler. Politikerne og regionerne bliver nødt til at prioritere, at børnene får en god start på livet. Dårlige fødsler kan give efterveer langt op i børns og familiers liv og det kan i sidste ende koste dyrt, siger Heidi Meyer Vallentin.
Ved at investere i fødegangene vil man kunne undgå, at både jordemødre og de fødende kommer hjem med ar på sjælen.
- Der skal være overskud på fødegangen. Med nok omsorg kan man undgå indgreb og sørge for gode fødsler. Kvinder skal have lov til at komme på fødestue, når de kommer. De skal ikke syltes, lyder det fra Heidi Meyer Vallentin.