Rasmus Hildebrand Erichsen var glad og i godt humør, da han den 9. maj steg ind i toget på vej mod sit første møde på Jobcenter København på Skelbækgade.
Han blev færdiguddannet som pædagog i slutningen af januar og har siden søgt omkring 40 job og været til syv samtaler.
Men mødet med hans sagsbehandler gik ikke, som han havde håbet.
Til sidst i deres samtale spurgte hun blandt andet til hans personlige hygiejne og den næsering, som han har haft siddende mellem næseborene i mange år.
Hun mente ikke, den hjalp ham til at finde et job. Derfor blev han rådet til at tage den af.
Læs også: På jobcenteret: "Hvornår var du sidst i bad?"
"Jeg blev helt paf"
Rasmus Hildebrand Erichsen havde været i bad om morgenen og taget rent og pænt tøj på. Han troede derfor, at konsulenten hentydede til hans næsering, da hun spurgte til hans hygiejne.
"Men jeg blev helt paf og overrasket, da hun spurgte, så jeg fik ikke spurgt hende, hvad hun helt præcist mente," siger han.
Uanset meningen var vejledningen ikke, hvad Rasmus Hildebrand Erichsen havde ventet. Han havde håbet at få konkrete råd til at finde et job og ikke personlige kommentarer.
”Det var provokerende, synes jeg. Jeg bliver ikke en dårligere pædagog af at have den ring siddende,” siger Rasmus Hildebrand Erichsen.
Tog piercing ud til jobsamtaler
Han var godt klar over, at næseringen kunne hindre ham i hans arbejde og sender nogle bestemte signaler.
”Derfor har jeg altid taget den ud, når jeg har været i praktik i løbet af min uddannelse. Både for min egen sikkerhed, hvis nu et barn hiver i den, og fordi jeg ikke vil provokere nogle af forældrene,” siger han.
Til hans første tre jobsamtaler var næseringen oppe og vende.
”Jeg oplevede det som om, de var nervøse for, om jeg var en ballademager. Men da jeg fortalte, at jeg altid tager den ud, når jeg arbejder, var der ikke nogle problemer,” siger Rasmus Hildebrand Erichsen.
Til de sidste fire sidste jobsamtaler valgte han derfor ikke at have sin næsering på.
Overordnet set mener han ikke, at det er jobcenterets rolle at rådgive ham i den slags personlige spørgsmål. Tværtimod, siger han.
”Jeg synes, det er ydmygende at sidde der og blive spurgt om den slags private ting. Man bliver behandlet som en andenrangsborger,” siger han.
Men er det ikke i orden, at en sagsbehandler nævner din næsering, hvis hun ved, at den betyder noget for din jobsøgning?
"Det lærte jeg ved at gå til jobsamtaler, hvor min næsering kom op, og jeg endte med at tage den ud til mine sidste samtaler. Jeg ville meget hellere have råd om at skrive jobansøgninger og andet i den stil på jobcenteret," siger Rasmus Hildebrand Erichsen.