Jeppe fastlåst i dagpenge-mareridt: Spænder ben for karriereskift

Jens Ravn kan undervise i historie qua sin uddannelse og har 15 års erfaring fra musemsverdenen. (Foto: Foto: Lars Bech)

44-årige Jeppe Ravn vil gerne være gymnasielærer, så han kan få et fast arbejde, men føler sig fastlåst af dagpengesystemet.

Det er ikke nemt at skifte jobkurs eller efteruddanne sig, når man er på dagpenge. Uanset om det ville betyde større mulighed for at komme i arbejde og ud af dagpengesystemet.

Det oplevede den 44-årige Jeppe Ravn, der er uddannet arkæolog og har haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Gennem de sidste 10 år har han vandret ind og ud af dagpengesystemet, men i 2017 besluttede han sig for, at det skulle være slut.

Det skriver Magisterbladet. 

Drømmejobbet som marine-arkæolog blev droppet. Nu vil han i stedet han være gymnasielærer i oldtidskundskab, hvor der ifølge statistikkerne er mangel på undervisere.

30 jobansøgninger senere er han dog endnu ikke nået videre i drømmen om at blive fastansat gymnasielærer.

Han mangler rent formelt blot 10 ECTS-point for at have de formelle kompetencer i oldtidskundskab, det kræves for at kunne blive ansat. 

Jeppe: Systemet er helt sort

10 ECTS-point skulle være nemt nok at få. Der er bare én hage ved det.

Igennem det seneste års tid har Jeppe Ravn i weekender og om aftenen fulgt et kursus i græsk propædeutik, der har givet ham 50 ud af de 60 ECTS-point, han skal op på.

Men hvis Jeppe Ravn skal videreuddanne sig for at få de sidste 10 ECTS-point, vil det betyde et farvel til dagpengene. Uddannelsen er nemlig SU-berettiget, og så kan man ikke tage den på dagpenge. 

Det gælder også, selvom Jens Ravn selv gerne vil betale for at tage den sidste del af sit kursus, oplyser Roskilde Jobcenter og Magistrenes A-kasse.

Indtil videre er gymnasielærer-drømmen derfor sat på stand-by. Han har simpelthen ikke råd. 

- Dagpenge er jo ikke mange penge, men det sikrer min families levestandard, og at vi kan betale faste udgifter i en periode. Budgettet er i forvejen knapt, når jeg er ledig, siger Jeppe Ravn til Magisterbladet.

Han kalder det helt sort, at reglerne gør det sværere for ham at blive mere kvalificeret og komme i arbejde.

Dansk Magisterforening: Helt uforståeligt system

Formanden for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen har heller ikke meget forståelse over for reglerne og efterlyser et mere fleksibelt dagpengesystem.

- Det virker helt uforståeligt, at dagpengesystemet er indrettet på en måde, der gør det sværere for ledige at komme videre til et job, og det skal der selvfølgelig ændres på.  Systemet skal ikke lægge hindringer i vejen for, at dygtige kandidater - eller andre faggrupper for den sags skyld - kan komme i gang med deres drømmejob, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

Det er hendes formandskollega i Magistrenes A-kasse, Per Clausen, enig i. Han anser dagpengereglerne om efteruddannelse for at være et levn fra en tid, hvor efteruddannelse ikke var lige så nødvendigt. 

- Politikerne bør ændre reglerne. Tillad dog efteruddannelse på dagpenge. Educurity kan man kalde det. Det er sund fornuft både økonomisk og menneskeligt, siger Per Clausen til Magisterbladet.