Sundhedsordførere på Christiansborg kan være ganske rolige. Når landets sygehuse får påbud fra Arbejdstilsynet, bliver det taget seriøst. Det slår formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), nu fast.
- I hvert eneste tilfælde, hvor der er lavet en anmærkning - og særligt ved strakspåbud - bliver der lavet en handlingsplan her og nu. Sådan at man tager hånd om problemstillingerne. I hver eneste tilfælde bliver der handlet på det og gået i dybden med problemet, forsikrer Bent Hansen.
Reaktionen fra Bent Hansen kommer efter, at flere sundhedsordførere har udtalt deres bekymring for patientsikkerheden på landet sygehuse i kølvandet på Avisen.dk’s afsløringer af læger og sygeplejerskers stressfyldte hverdag.
Avisen.dk har blandt andet beskrevet, hvordan personalet på Thy Mors hospital har så travlt, at de ikke selv betegner sig som et patientsikkert hospital. På Børnemodtagelsen på Hvidovre var der i 2014 så travlt, at børn oplevede at vågne uden at få hjælp til smertelindring, mens de var indlagt og på Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling på Nordsjællands Hospital i Hillerød har overbelægningen i perioder været så høj, at døende patienter er sovet ind, mens de lå på gangene.
Skal leve op til ansvar
Venstres Sophie Løhde kræver, at regionerne kommer på banen og lever op til deres ansvar for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Men det gør regionerne allerede, forklarer Bent Hansen.
- Først og fremmest afdækker vi, hvad omfanget af problemerne er. Vi kan ikke lave en generel politik ud fra enkelte tilfælde. Derfor er vi nødt til både at se på, om de generelle politikker er i orden, om det overordnede beredskab er i orden og om der derudover er nogle konkrete ting, man skal lave specifikke indsatser over for, siger Bent Hansen.
Arbejdstilsynet har fra januar 2014 til januar 2015 givet 101 påbud til landets sygehuse for dårligt psykisk arbejdsmiljø. De fleste fordi læger og sygeplejersker har alt for travlt.
En del påbud er dog også givet, hvis personalet har været udsat for vold eller voldsomme, traumatiske hændelser.
Skal ikke gøres til sandheden
Bent Hansen mener dog ikke, at påbuddene skal blæses op.
- Det er jo baseret på interview med enkelte medarbejdere. Derfor skal de enkelte eksempler ikke gøres til sandheden for en hel afdeling, men være udgangspunkt for, at man undersøger, hvad der er det dyberegående problem. Og så bliver der lavet handlingsplaner hele vejen rundt, siger Bent Hansen.
Sophie Løhde er dog ikke overbevist om, at der bliver gjort tilstrækkeligt.
- Det er altså ikke nok at lave en handlingsplan, hvis den ikke efterfølgende bliver fulgt op og iværksat, siger hun.