Kolleger, der mobber hinanden, er ikke et særsyn. På mange danske arbejdspladser er der en dårlig tone over for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede, viser en rundspørge fra LO.
For Mehmet, der tidligere arbejdede som murer, krævede det da også stor overvindelse at være åben om sin homoseksualitet på arbejdspladsen.
- Som håndværker er du i et mandefag, hvor nogle har fordomme om, at homoseksuelle ikke kan tage fat. Jeg havde både en anden etnisk baggrund og var homoseksuel, så det var et dobbelt-tabu, jeg levede med, siger Mehmet, der i dag er ansat i en fagforening.
Mehmet var nervøs for, om kollegerne ville dømme hans arbejde ud fra, at han var homoseksuel, hvis han var åben om det.
Fordomme i skuret
I skuret på byggepladsen, hvor der blev spist madpakker og sladret, faldt snakken af og til på homoseksuelle. Her blev det klart for Mehmet, at det ikke var alle, der var venligt stillet over for homoseksuelle, fortæller han.
- Jeg kan huske en diskussion i skuret, hvor en af mine kolleger sagde, at homoseksuelle ingen ting kunne, og at det ikke gav mening, hvad de foretog sig, siger Mehmet.
Hver tiende adspurgte har desuden svaret, at LGBT-kolleger ikke kan være med i det kollegiale fællesskab på samme måde som andre. For Mehmet gik det ud over hans trivsel på arbejdet, at han skjulte, at han var til mænd.
LGBT-personer henviser til mennesker, der enten er bøsser, lesbiske, biseksuelle eller transpersoner.
- 34 procent har oplevet, at LGBT-personer bliver behandlet urimeligt.
- 16 procent mener, at kolleger med LGBT-baggrund i mindre grad kan være åbne om deres seksualitet.
- 9 procent oplever, at LGBT-kolleger har dårligere mulighed for at tage del i det kollegiale fællesskab.
Kilde: LO og Politiken
UDVID
Han følte sig udenfor, fordi han aldrig kunne snakke med om weekendens udskejelser eller dele historier om parforhold eller dates.
- Det gjorde mig usikker og påvirkede min selvtillid, at jeg levede et dobbeltliv, siger Mehmet, der mistede energi af at skulle holde sit privatliv skjult og derfor også begyndte at yde dårligere på arbejdet, siger han.
Frygtede fyrring
Men udover skammen, var Mehmet også bange for, at det ville koste ham jobbet, hvis han sprang ud.
- Jeg var bange for, at jeg ville blive smidt ud af murersvendenes fagforening, at jeg ville miste mine tillidsposter og måtte smide mit værktøj på byggepladsen og aldrig vende tilbage, siger Mehmet.
Han troede heller ikke, at hans kolleger ville acceptere ham, hvis han stod frem. Men Mehmet har kun mødt opbakning efter, han har fortalt, at han er homoseksuel, og det har været med til at give ham en langt større livskvalitet.
Folk har stadig svært ved at acceptere homoseksualitet, oplever Mehmet, men han tager det ikke som en kritik rettet mod hans person.
Nedslåede blikke på stilladserne
Da Mehmet i forbindelse med sit job som murer kravlede rundt på stilladser, var det ikke sjældent, at han genkendte andre murere fra det københavnske homo-miljø.
Når det skete, slog de fleste dog blikket ned i frygt for, at tilknytningen til miljøet skulle komme frem. Og det ærgrer Mehmet.
- Vi mister mange gode håndværkere, som er dygtige til deres arbejde, men som ikke kan identificere sig med den jargon, der er i branchen, siger han.
Tidligere har Avisen.dk skrevet om, hvordan en arbejdsgiver ikke ville have Michelle Holst-Fischer ansat på grund af hendes transseksualitet.