Selvom du har brudt loven, skal du have en chance for at starte på en frisk med nyt arbejde.
Det mener kæderne Coop, Bauhaus og Dagrofa, der har gjort op med kravet om at fremvise en straffeattest i forbindelse med ansættelser.
”Vi har et samfundsmæssigt ansvar som arbejdsgiver. Man skal have mulighed for at komme videre, så en plet på straffeattesten skal ikke betyde, at man ikke kan få et job,” siger Jesper Kofod, HR-jurist hos Coop, der har 36.000 ansatte.
En særlig afdeling var hårdt ramt af tyveri
Hos Coop er reglen, at man ikke beder om at se en straffeattest, medmindre der er særlige grunde til det modsatte.
For eksempel har kæden i en periode bedt ansøgere til en bestemt forretning i kæden om at se deres straffeattest, fordi den konkrete forretning havde store problemer med svind.
At der ikke er noget generelt krav om straffeattest, er dog ikke ensbetydende med, at hvem som helst kan blive ansat.
Spørger ind til straffeattest
"Vi spørger ind til straffeattesten til en jobsamtale. Men så ser vi på, hvordan ansøgeren reagerer, og hvad de svarer. Det er svært at sætte en generel grænse, men hvis det virker som et overstået kapitel, kan vi godt acceptere det."
Ifølge Jens Kofod er åbenheden overfor alle typer af nye medarbejdere noget, der vækker begejstring blandt de ansatte.
”Mange ansatte mener, at vi på den måde udviser tillid til vores ansatte. De synes, det er udtryk for en god kultur, og at det er et sted, man har lyst til at være ansat.”
Næsten en halv million straffeattester
Coop, Bauhaus og Dagrofa udgør en modvægt til de mange virksomheder, der indenfor de seneste år har krævet væsentligt flere straffeattester.
Det samlede antal straffeattester lød således i 2011 på næsten en halv million.