Et gavekort kan være den helt rigtige nødløsning, når man desperat mangler en gave til manden eller kvinden, der tilsyneladende har alt.
Men pas på med, hvilket gavekort du vælger, for du risikerer at skuffe din modtager senere hen.
Nogle gavekort har nemlig en kort udløbsdato, så modtageren risikerer at gå glip af gaven, hvis de glemmer at bruge kortet i tide.
Derfor bør du vælge et gavekort med en lang eller ingen udløbsfrist, lyder anbefalingen fra Forbrugerrådet Tænk.
- Man bør som gavegiver være meget opmærksom på ikke at begrænse modtageren mere end nødvendigt. Nogle gavekort forpligter modtageren til at bruge kortet inden for en meget kort tidsfrist, siger juridisk konsulent ved Forbrugerrådet Tænk, Lea Markersen.
Et oplevelsesgavekort fra Smartbox eller lignende kan fx være begrænset til én bestemt restaurant, som modtageren skal besøge inden for ganske få måneder. Derefter kan man dog stadig bruge gavekortet, men muligvis ikke til samme formål.
Artiklen fortsætter under faktaboksen
- Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anbefaler, at man undersøger vilkår, inden man vælger gavekort.
- Nogle butikker tilbyder fx at indløse gavekort til kontanter.
- Derudover bør man undersøge tidsfristen og butikkens placering i forhold modtageren.
Kilde: forbrug.dk
UDVID
Lea Markersen anbefaler derfor, at man som gavegiver gør modtageren opmærksom på en evt. frist for at bruge gavekortet. Det kan være meget godt at være lavpraktisk og gøre modtageren tydeligt opmærksom på, at der er en tidsfrist, siger hun.
Vil man helt undgå, at modtageren bliver forhindret i at bruge gaven, foreslår Lea Markersen, at man tænker kreativt og giver et hjemmelavet kort.
- Med et hjemmelavet kort er modtageren sikret mod de værste ulykker. Man risikerer fx ikke, at firmaet går konkurs eller lign. tilfælde, men selvfølgelig forpligter det så også modtageren på en anden måde, siger Lea Markersen.
Er du den glemsomme type, som helst vil undgå de hjemmelavede gavekort, kan du med fordel købe et gavekort til en butik, som ikke angiver en udløbsfrist, fx Det Kongelige Teater, Ikea eller Netflix.
Derfor bør du altid undersøge udløbsfristen, inden du beslutter dig.
Butikkerne har i princippet lov til at tilbyde en udløbsfrist på op til fem år. Det gør fx Magasin og H&M, men de har i princippet ret til at afvise gavekort efter tre år med henvisning til forældelsesloven, vurderer chefkonsulent i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Henrik Sedermark.
- Gavekort har en gyldighed på maksimalt tre år, hvorefter butikken ikke længere er forpligtet til at indløse kortet. Det har man valgt af hensyn til virksomhederne. Butikkerne må altså gerne love en længere frist på fx fem år, men de har også ret til afvise modtageren, efter de tre år er gået, siger Henrik Sedermark.
Den nuværende forældelseslov trådte i kraft 1. januar 2008. Efter denne lov er den generelle forældelsesfrist for fordringer på penge og andre ydelser nu tre år.
Ifølge Forbrugerombudsmanden bør forældelsesloven dog ikke være til hinder for, at modtageren kan bruge kortet i fem år. I 2014 henstillede Forbrugerombudsmanden en forretning til at acceptere en forbrugers gavekort i den femårige gyldighedsperioden, som kunden var blevet lovet, selvom forretningen ellers havde afvist kortet med henvisning til lovgivningen.
/ritzau/FOKUS