Trods flere år med stort fokus på hygiejne er det stadig en disciplin, som adskillige danskere kæmper med at få styr på, når de går på toilettet.
En undersøgelse fra hygiejnevirksomheden Initial viser, at en lang række dårlige vaner stadig er ganske udbredte, hvilket betyder, at vi eksponerer vi os selv og hinanden for unødigt mange bakterier.
Mange danskere har tre uvaner: De gør ikke basalt rent efter sig ved et toiletbesøg, så 14 procent af respondenterne oplever ofte urin eller fæces på brættet.
Derudover lukker 48 procent sjældent eller aldrig låget, når de trækker ud, så godt en million dråber med bakterier bliver hvirvlet op og sætter sig på alt fra toiletbræt til armaturet.
Sidst står 64 procent af danskernes tandbørster fremme på toilettet, hvor de netop kan blive eksponeret for bakterier fra toiletskyl.
- Det er problematisk, at så mange danskere har et så afslappet forhold til hygiejnen – for deres egen og andres skyld. Ikke alene er det ulækkert at møde andres efterladenskaber, når man besøger et toilet, men det danner også grobund for øget smittespredning i samfundet. Og netop nu i influenzasæsonen er det afgørende, at vi viser omtanke for hinanden og gør, hvad vi kan for at reducere smittespredning, siger Maria Brix Balle, biolog i Initial.
Mange glemmer stadig håndvasken
Tidligere på året gennemførte Initial en tilsvarende repræsentativ undersøgelse blandt danskerne, og her var tendensen den samme for danskernes forhold til håndvask efter toiletbesøg. Her svarede blot 83 procent, at de vasker hænder eller spritter af efter hvert toiletbesøg.
De mange uvaner vækker undren hos Maria Brix Balle med tanke på de seneste års hygiejneråd i forbindelse med corona-pandemien. Smittespredning sker nemlig i stor stil gennem dårlig hygiejne, og når vi nu for alvor træder ind i influenzasæsonen, er det væsentligt, at vi hanker op i os selv.
- Heldigvis er det ret simpelt at reducere spredning af bakterier ved at skærpe vores hygiejnevaner på toilettet. Det er klassiske råd som at lukke låget, inden du trækker ud, altid vaske hænder grundigt med sæbe, spritte af jævnligt og at rense toiletsædet, inden du forlader toilettet,” siger Maria Brix Balle.
Samtidig nævner hun, at man for sin egen skyld med fordel bør opbevare tandbørsten i et skab eller i et andet rum, hvis man vil undgå en bakteriefyldt tandbørste.
Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet Voxmeter. Der er i alt gennemført 1.001 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.