Dansk sommer er ikke kun lig med sol og lyse nætter. Ifølge DMI er juli og august nemlig højsæson for skybrud.
Og med de store vandmasser følger også en øget risiko for oversvømmede kældre og ødelagt indbo.
Det er surt at se gamle familieklenodier lide druknedøden, men det kan også blive noget af en økonomisk hovedpine, hvis forsikringen ikke dækker de skader, der kan følge efter et skybrud.
Derfor er det ifølge forsikringsekspert ved Forsikring og Pension Anne Garde Slothuus fornuftigt at tjekke op på, om forsikringen nu også holder vand, hvis himlen åbner sig.
- Det er forskelligt, hvordan forsikringer dækker i forhold til skybrud. Derfor er det en god idé at tjekke, hvordan ens forsikring er skruet sammen, inden skybrudssæsonen rammer.
- Nogle forsikringer dækker for eksempel ikke, hvis kælderens vægge eller gulv er beklædt med træ. Der kan også være krav om, at genstande skal stå hævet et bestemt antal centimeter over jorden.
Konkret foreslår Anne Garde Slothuus, at man ringer til sit forsikringsselskab, hvis man er i tvivl om, hvordan ens forsikring dækker i tilfælde af skybrud.
Hun understreger dog, at der - uanset hvilken forsikring man har - vil være tilfælde, hvor forsikringen ikke dækker skader som følge af et skybrud.
- Det gælder, hvis man har ladet et vindue eller en dør stå åben, og der er kommet vand ind den vej.
- Det er også fornuftigt at sørge for at rense sine tagrender og sørge for, at afløbsriste ikke er stoppet til, så vandet ikke kan hobe sig op, fortæller hun.
Ifølge Birger Tannebæk Christiansen, der er VVS-teknisk konsulent hos arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne, kan man komme langt med lidt sund fornuft og vedligehold, hvis man både vil sikre boligen mod skybrud og øge sandsynligheden for, at forsikringen dækker, hvis ulykken skulle være ude.
- Hvis man bor i et område, hvor der er problemer med oversvømmede kloakker i forbindelse med skybrud, kan det være en god idé at få monteret et højvandslukke, siger han.
Et højvandslukke er en kontraventil med to klapper indbygget. Klapperne fungerer som en sluse. Den sørger for, at spildevand kan løbe fra huset, men lukker af for kloakvand, hvis det forsøger at presse sig ind udefra.
- Hvis man tidligere har haft problemer med oversvømmelser i boligen, kan forsikringen faktisk godt finde på at kræve, at man anskaffer sig sådan en, siger Birger Tannebæk Christiansen.
Derudover peger han på, at det - særligt, hvis man har træer placeret tæt på huset - er fornuftigt løbende at tjekke, om vandet kan løbe fra tagrenden.
Har blade, kvister eller måske en hel fuglerede forvildet sig ned i tagrenden, kan det nemlig betyde, at vand løber ned ad husmuren i stedet for kloakken og giver fugtskader på mur og soklen.
Det kan i værste tilfælde resultere i skimmelsvamp på indersiden af muren.
- En huskeregel kan være at finde stigen frem, når man alligevel klipper hækken i begyndelsen af sommerferien og igen til efteråret, når bladene falder af træerne, fortæller Birger Tannebæk Christiansen.
/ritzau fokus/
Af Pernille Fugl Asmussen, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.