Københavns Energi er klar til at levere fjernkøling til 16 store forbrugere i nærheden af Kongens Nytorv. Det skal ske via en gammel kølevandsledning under Det Kongelige Teaters turbinehaller, som tidligere husede et elværk. Kølevandsledningen er forbundet til Københavns Havn.
Blandt de interesserede forbrugere er Nationalbanken, Danske Bank og Magasin.
Beregninger fra Københavns Energi viser, at anlægget kan nedbringe elforbruget med 80 procent. Det skriver Ingeniøren.
Via ledningen trækker man koldt havvand til et såkaldt absorptionsanlæg, hvorfra det kølige vand drives videre ved hjælp af damp fra blandt andet Amagerværket.
Idéen om fjernkøling er blandt andet opstået, fordi andre kølemidler er ved at blive udfaset. Derfor skal de store køleforbrugere snart foretage store investeringer i nye decentrale anlæg. Fjernkølingen kan blandt andet bruges til at køle store it-rum ned. Hvis byggeriet godkendes, kommer det til at koste omkring 87 millioner kroner.
Ordet mangler i loven
Indtil videre ligger sagen dog stille hos transport- og energiminister Flemming Hansen (K), fordi begrebet fjernkøling endnu ikke eksisterer i dansk lovgivning. Det handler om den såkaldte kommunalfuldmagt , der definerer, hvad kommunen må beskæftige sig med.
- Når ordet fjernkøling ikke optræder i lovgivningen, er vi hæmmet i at starte byggeriet, siger planchef i Københavns Energi, Magnus Foged, til Ingeniøren.
Overborgmester Ritt Bjerregaard (S) har sendt et brev til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), hvor hun opfordrer til at ændre lovgivningen.