Blomstrende buske og modne bær. Haven summer og blomstrer stadig lystigt. Mens du nyder frugterne af dit hårde arbejde, er det dog også på tide at se lidt fremad.
Se her, hvad du skal gøre i haven i august.
Når haven viser sig fra sin flotteste side, er det en god idé at dokumentere resultatet af alt dit hårde arbejde. Det fortæller Helga Hald, som er formand for Haveselskabets afdeling i Aalborg.
- Tag billeder af det, der har fungeret godt, og som du gerne vil gøre igen. Men tag også billeder af fejlene, så du husker at ændre det.
- På den måde kan du allerede nu begynde at planlægge næste års havearbejde, forklarer Helga Hald.
Husk også at notere navnene på de sorter, du har haft bedst succes med, eller som du synes, har den bedste smag. Så ved du, hvad du skal gå efter næste gang.
Anlægsgartner og faglærer ved Roskilde Tekniske Skoles grønne afdeling, Vilvorde, Keld Kristensen har i august travlt med at høste fra frugttræer og bærbuske.
- Vi høster naturens overskud. De første æbler kommer også i august, fortæller han.
Men det er altså ikke kun tid til at plukke og nyde. Du kan også lave de sidste opbindinger af træer og buske og rette det sidste til.
- Hvis man ikke har nået beskæring hen over sommeren, så skal det gøres nu, siger Keld Kristensen og forklarer:
- Blomstrende buske bør altid beskæres, umiddelbart efter de har blomstret. Så laver de nemlig ny vækst. Beskærer man om vinteren, blomstrer de ikke nær så meget næste år.
Trænger hækken, er det også nu, du skal give den årets sidste klipning.
I havekalenderen begynder efteråret at nærme sig, og det skal du så småt forberede dig på allerede nu.
- Giv den sidste gang gødning til plænen, den skal nemlig ikke gødes senere end august. Ellers vokser græsset for langt og bliver mere modtageligt for sygdomme.
- Det skal gå naturligt i dvale, og det sørger man for ved ikke at gøde. Græsset skal have spist gødningen inden efterår og vinter. Ellers er det for sprødt og lækkert og bliver spist af svampe, siger Keld Kristensen.
Har du jordbærplanter i haven, så ved du måske, at de kun leverer godt med bær de første to-tre år. Herefter skal du faktisk plante nye planter for at få et ordentligt udbytte, fortæller Helga Hald.
Heldigvis leverer dine jordbærplanter selv det, du skal bruge.
- Moderplanten skyder udløbere, som man kan grave op som stiklinger og etablere et andet sted. De kan også godt klare at stå i krukker i starten, siger hun.
Der skal gerne være et sædskifte. Det vil sige, at du ikke skal plante de nye jordbærplanter det samme sted, men finde et sted, hvor der ikke har været jordbær for nylig.
- Så begynd allerede nu at planlægge, hvor du gerne vil have dit nye jordbærbed, siger Helga Hald.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.