Hængt ud som nazister: Så barsk er hverdagen på jobcentre

Eksempel på, hvad ansatte er udsat for. (Foto: Foto: Agnete Finnemann Scheel/Avisen.dk)

Her er en række eksempler på, hvad ansatte på jobcentre er udsat for.

'Jeg blev hængt ud på Facebook. Fordi jeg havde stillet krav om bred jobsøgning.' 

Sådan fortæller en af de sagsbehandlere, der har deltaget i Avisen.dk's nye undersøgelse af arbejdsvilkårene på landets jobcentre.

Ifølge undersøgelsen, som Avisen.dk har foretaget i samarbejde med HK/Kommunal, må sagsbehandlerne blandt andet finde sig i at blive hængt ud med navn og omtalt negativt på sociale medier og i læserbreve. 

37 procent af sagsbehandlerne har oplevet, at de selv eller en kollega er blevet udstillet af borgere en eller flere gange.

I undersøgelsen kommer sagsbehandlerne med konkrete eksempler på, hvordan de bliver hængt ud. I en række tilfælde er Facebook rammen om chikanen: 

"Der er oprettet facebook-gruppe, som udelukkende er rettet mod jobcenteret."
Sagsbehandler

En anden beretter om Facebook-grupper, hvor sagsbehandlere 'bliver hængt ud som nazister'.

Det er for eksempel, når borgere bliver sat ned i ydelse eller afsløret i at have givet forkerte oplysninger, at sagsbehandlerne efterfølgende bliver udstillet.

'En borger blev taget i at snyde med samlevers adresse', fortæller en sagsbehandler. Reaktionen kom prompte: 'Skrev dårligt om mig på Facebook'.

Hjemmesiden YouTube har også været i brug:

"En kollega blev optaget med både lyd og billede og samtalen lagt på Youtube."
Sagsbehandler

Også i gadebilledet kan utilfredsheden med en sagsbehandler blive udstillet: 

'Der blev der hængt et banner op på gaden med grimme udtalelser om en kollega på grund af afslag på fleksjob,' fortæller en af de 1.071 sagsbehandlere, der har deltaget i undersøgelsen.

Hvor frustrerende det er at blive hængt ud, beskriver en sagsbehandler således:

"En borger skrev om sin oplevelse af systemet - mit navn er nævnt - faktum i sagen er fuldstændigt fordrejet i artiklen, som jeg ikke har mulighed for at kommentere på på grund af tavshedspligten."
Sagsbehandler