Guide: Sådan tackler du sexchikane på jobbet
Seksuel chikane er ulovligt. Lige meget om det udøves af en chef, en kollega eller en kunde. (Foto: Foto: Bax Lindhardt/Scanpix/arkiv)
Seksuel chikane er ulovligt. Lige meget om det udøves af en chef, en kollega eller en kunde. Her får du en række råd fra HK om, hvordan du bør forholde dig, hvis der foregår seksuel chikane på din arbejdsplads.
Dorthe Nerving
HK/Privat
HK/Privat har udarbejdet en guide til, hvordan du tackler seksuel chikane på jobbet:
SIG FRA
- Sig klart og tydeligt til vedkommende, at du ikke vil finde dig i det.
TAL OM DET
- Lad være med at skjule, at du bliver chikaneret. Tal med familie, venner og kolleger om det.
- Lad være med at tro, det er din skyld.
- Opfat chikanen som et arbejdsmiljøproblem - og ikke som dit personlige ansvar.
Knap hvert sjette kvindelige medlem af HK/Privat har på et eller flere tidspunkter i deres arbejdsliv fået uønskede seksuelle tilnærmelser. (HK.dk)
SAML BEVISER
- Beskriv detaljerne i ethvert tilfælde af chikane - skriv ned.
- Hvis du har oplevet tilnærmelser på sms, mail, sociale medier eller andet, så gem det.
- Er det din chef, der chikanerer dig seksuelt, så husk også at registrere, om der sker forandringer i dit arbejde, fx som konsekvens af at du har sagt fra.
- Husk, at hvis du undervejs i forløbet med sexchikanen har talt med venner, kolleger eller familie om det, du har været udsat for, kan det hjælpe din sag. For så kan de bruges som vidner.
Her fortæller en række kvinder, der har oplevet chikane på jobbet. (HK.dk)
FÅ HJÆLP FRA DIN TILLIDS- ELLER ARBEJDSMILJØ-REPRÆSENTANT
- Tal med din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant om chikanen, så I sammen kan diskutere, hvordan I vil forfølge sagen. Din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant kan også hjælpe dig, hvis du har brug for psykologhjælp eller anden bistand. Hvis der ikke er en tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant på din arbejdsplads, kan du i stedet kontakte din lokale HK-afdeling og få rådgivning og støtte.
HVIS DET ER EN KOLLEGA
- Tal med din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant om chikanen, så I sammen kan diskutere, hvordan I vil forfølge sagen.
- Din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant kan gå til din chef og fortælle, at der foregår sexchikane på arbejdspladsen. Chefen har herefter pligt til at gøre noget ved problemet og sikre, at du ikke længere bliver udsat for sexchikane.
- Hvis din chef ikke vil gøre noget ved problemet, kan din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant eller din fagforening hjælpe dig med at rejse en sag. Sammen kan I også rejse en sag mod din kollega.
HVIS DET ER CHEFEN
- Tal eventuelt med kollegerne om det i samarbejde med din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant for at finde ud af, om andre også udsættes for det.
- Hvis sexchikanen ikke kan løses på arbejdspladsen, kan din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant eller din fagforening hjælpe dig med at rejse en sag.
HVIS DET ER EN EKSTERN
- Din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant kan gå til din chef og fortælle, at du er blevet udsat for sexchikane af en kunde, ekstern samarbejdspartner eller lignende. Chefen har herefter pligt til at gøre noget ved problemet og sikre, at du ikke længere bliver udsat for det.
- Hvis din chef ikke vil gøre noget ved problemet, kan din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant eller din fagforening hjælpe dig med at rejse en sag mod arbejdspladsen. Sammen kan I også rejse en sag mod krænkeren.