Grækenland er mandag morgen begyndt at sende flygtninge og migranter retur til Tyrkiet. Dermed er EU's flygtningeaftale med Tyrkiet trådt i kraft.
De to første både sejlede begge fra øen Lesbos med kurs mod den tyrkiske havneby Dikili lidt efter klokken 06 dansk tid. Bådene sejlede ifølge nyhedsbureauet Reuters med 131 personer.
Størstedelen af migranterne er fra Pakistan og Bangladesh, oplyser EU's grænseagentur, Frontex, ifølge nyhedsbureauet AFP.
- Proceduren er forløbet meget stille og roligt, siger talskvinde for Frontex Ewa Moncure.
En række busser med flygtninge og migranter ankom tidligere på morgenen til havnene på de græske øer Lesbos og Chios. Bådene var forinden blevet lastet med forplejninger til rejsen.
Politikilder på Lesbos fortæller til nyhedsbureauet AFP, at myndighederne har fået usædvanligt mange asylansøgninger i sidste øjeblik.
- Vi har over 2000 mennesker, der har erklæret deres ønske om at søge asyl. Vi har brug for at se en troværdig ansøgning, før vi kan gå videre med den græske asylproces, siger Boris Cheshirkov, talsmand for FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) på Lesbos.
EU indgik i marts en aftale med Tyrkiet om at afviste asylansøgere samt flygtninge og migranter, der ikke søger asyl, skal sendes retur fra Grækenland til Tyrkiet.
For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage over havet, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genbesætte vedkommende i EU. Men dem, der allerede har været i Grækenland og er blevet sendt retur til Tyrkiet, kommer bagest i køen.
De syriske flygtninge, der skal hentes i Tyrkiet, fordeles i EU ved først at benytte 18.000 ledige pladser i et frivilligt genbosætningsprogram. Hvis de 18.000 pladser bliver opbrugt, sætter EU 54.000 ekstra pladser i spil. Disse pladser er del af en tvungen fordeling i EU.
Hvis de i alt 72.000 pladser ikke rækker, vil EU og Tyrkiet revurdere ordningen.
Aftalen er blandt andet lavet for at ødelægge menneskesmuglernes forretning, men den er blevet stærkt kritiseret af FN og en lang række menneskerettighedsorganisationer.
Yderligere beskylder Amnesty International Tyrkiet for dagligt at sende omkring 100 syriske flygtninge tilbage til Syrien i strid med alle internationale regler.
EU har hele tiden understreget, at flygtninge- og migrationsaftalen med Tyrkiet vil overholde folkeretten såvel som EU's egen lovgivning.
I henhold til aftalen forventer Tyskland at tage imod omkring 35 syrere fra Tyrkiet mandag. Det oplyser det tyske indenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.
Også Frankrig, Finland og Portugal forventer at tage imod syriske flygtninge fra Tyrkiet mandag.
/ritzau/Reuters/AFP