Førtidspensionen skal ændres, så den i stedet for at gælde permanent skal vurderes efter fem år. Det mener Dansk Industri.
I Dansk Socialrådgiverforenings Nyhedsbrev i dag kritiseres kommunerne af Dansk Industri for at give for mange førtidspension og parkere dem der for altid.
"Vi synes jo, at det er kritisabelt og beskæmmende, at så mange unge tilkendes førtidspension. Det betyder, at virksomhederne vil mangle arbejdskraft, det betyder noget for samfundet, at vi har en så stor arbejdsstyrke som muligt, og det betyder noget for den enkelte unge," siger Thomas Q. Christensen, chefkonsulent i DI, til Newspaq.
Dansk Industri har lavet et regneeksempel på gevinsten, såfremt man laver en midlertidig tilkendelse til personer under 40 år. thomas Q. Christensen siger, at beregningerne bygger på, at syv procent ifølge analyser fra socialforskningsinstituttet i løbet af en tiårig horisont vikke selv oplever en nedsat funktionsevne.
"Det viser sig, at hvis man laver en midlertidig førtidspension, så vil man kunne spare en milliard alene på udgifterne til førtidspensionen," siger DI's Thomas Q. Christensen til Newspaq.
I Gentofte Kommune har 20 førtidspensioner under 25 år fået en førtidspension de seneste 20 måneder, skriver Socialrådgiverforeningen i deres Nyhedsbrev i dag.
"De unge, som har bevilliget førtidspension i Gentofte, har ganske alvorlige diagnosticerede lidelser. Og det er helt forkert, når nogen påstår, at vi i kommunerne parkerer unge unødigt på førtidspension. Førtidspension er enden på ofte flere års arbejde med at afklare den enkeltes arbejdsevne, hvor den enkelte har været igennem utallige lægeundersøgelser," siger Birgitte Thybo Dahl.
Hun mener, at for at mindske unges førtidspension, skal psykiske sygdomme opdages og forebygges tidligere, lige som hun ikke mener, at der i Gentofte Kommune er unge, som får en førtidspension, med mindre det er dokumenteret, at der ikke er nogen arbejdsevne tilbage.
Dansk Industri holder dog fast i, at der på landsplan er et problem.
"Først og fremmest tilkender man alt for mange førtidspension. Man tilkender en del unge førtidspension på baggrund af psykiske diagnoser. Mange fagpersoner siger, at dels går de diagnoser over af sig selv, eller også kan de behandles. Det vil sige, at man parkerer de her unge unde for arbejdsmarkedet, og det synes vi ikke er acceptabelt," siger DI's Thomas Q. Christensen.
Den udmelding er professor i psykiatri og overlæge på Psykiatrisk Center København, Merete Nordentoft, helt uenig i. Som en af landets førende eksperter inden for socialpsykiatrien advarer hun om, at en femårig periode, som Dansk Industri foreslår, stresser de unge på førtidspension.
"De unge, der får førtidspension på grund af en psykisk lidelse har været igennem en meget lang proces, før de får bevilliget en førtidspension. Og det er en meget stor lettelse for dem og betyder en bedring i deres tilstand, en ro, hvordan de skal klare det økonomisk. Og at forestille sig, at førtidspe skal være midlertidig vil være en stressfaktor i deres liv," siger overlæge Merete Nordentoft til Newspaq.
Hun vil i stedet tilbyde dem en evalueringssamtale, så de kender deres muligheder.
Hun giver DI ret i, at der vil være en lille gruppe af de unge, som vil få det så godt, at de vil kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet.
"Men langt de fleste er ikke i stand til at arbejde, så at tage udgangspunkt i den lille gruppe, der vil kunne komme tilbage til arbejdsmarkedet og gøre deres forhold til noget for hele gruppen, vil ramme dem meget hårdt. De fleste har ikke arbejdsevne, og at indføre en tidsbegrænsning på pensionen vil være en stressfaktor i deres liv, som jeg ikke synes er nødvendigt at belaste dem med," siger hun.