Først var det Albertslund. Nu kommer Hvidovre og Ballerup sandsynligvis også, og flere kan meget vel være på vej. Kommunerne vil sikre sig, at ansatte kun flyver med flyselskaber, som har fair forhold for stewardesser og piloter.
De nye initiativer er et vink med en vognstang til flyselskabet Ryanair. Det lægger byrådsmedlem Per Mortensen (S) i Ballerup ved København ikke skjul på.
- Afsættet for mit initiativ er al den støj, der er om Ryanairs etablering i København. Vi vil gerne sikre os, at vi i Ballerup ikke bruger flyselskaber, busselskaber eller andre selskaber, der ikke respekterer den danske model for arbejdsmarkedet, fortæller Per Mortensen.
Ryanair afviser blankt at indgå overenskomster med dansk fagbevægelse, og det kan ende i en større konflikt i Københavns Lufthavn.
Vil udvide sociale klausuler
På det næste byrådsmøde i Ballerup 26. maj har Per Mortensen et forslag med om, at kommunen udvider sine sociale klausuler til også at omfatte indkøb af flybilletter.
Ifølge forslaget skal kommunens ansatte i forbindelse med arbejde kun have lov til at købe flybilletter fra selskaber:
- Der opererer i Danmark, hvis de pågældende selskaber arbejder på danske arbejds- og lønforhold.
Lignende forslag må gerne vokse frem i andre kommuner, mener Per Mortensen, og siger:
- Jeg håber meget på, at lignende initiativer vil sprede sig som ringe i vandet. At mange byrådsmedlemmer enten enkeltvis eller sammen vil stille forslag til at udvide indsatsen mod social dumping.
Løn til at leve af
Borgmester i Ballerup, Jesper Würtzen (S), kalder forslaget "fornuftigt". Han ser det som en fin forlængelse af de sociale klausuler, som kommunen i forvejen har, når det gælder udbud af opgaver inden for byggeri og på det grønne område.
- Forslaget ligger i god forlængelse af vores værdier i Ballerup Kommune. Vi ønsker, at alle får en løn, som svarer til omkostningerne ved at leve i Danmark, siger Jesper Würzen.
Insisterer på dansk model
I Hvidovre ved København stiller socialdemokraterne Kenneth F. Christensen og Finn Gerdes på et kommende byrådsmøde 26.maj et lignende forslag. Det går ud på, at der skal arbejdes på danske løn- og arbejdsvilkår, hvis man som flyselskab i Danmark vil sælge billetter til Hvidovre Kommune.
Forslaget er ikke møntet specifikt på Ryanair, men Kenneth F. Christensen oplyser, at Ryanair er årsag til ønsket.
- Vi vil gerne sikre os, at vores sociale klausuler i Hvidovre er så skarpe, at vi ikke kommer til at støtte nogen, som vi absolut ikke har lyst til at støtte. Og personligt synes jeg, det er et stort problem, at vi nu har et flyselskab i landet, som ikke en gang vil anerkende den danske model, siger Kenneth F. Christensen.
Hvidovre frygter ikke Ryanair
I Albertslund Kommune har byrådet besluttet, at der kun købes flybilletter, hvor de ansatte har overenskomster eller forhold svarende til det.
Det har fået Ryanair til at rasle med sablerne over for kommunen på den københavnske vestegn og advare om, at Ryanair kan finde på at gå til Ombudsmanden eller domstolene. Det afskrækker dog ikke Kenneth F. Christensen i Hvidovre.
- Vi må tage Ryanairs reaktion, som den kommer. For mig handler det om, at vi får sikret ordnede løn- og arbejdsvilkår for de ansatte, siger Kenneth F. Christensen.
Frank Jensen: Vi gør nok
I Københavns Kommune er torsdag aften debat om Ryanair. Medlem af Borgerrepræsentationen Finn Rudaizky ønsker, at kommunen træffer en beslutning som i Albertslund.
- Vi skal sende et helt klart signal om, at Københavns Kommune ikke støtter firmaer, som nægter at arbejde efter danske løn- og arbejdsvilkår, siger Finn Rudaizky.
Overborgermester Frank Jensen (S) giver over for Avisen.dk udtryk for, at kommunen allerede har ordninger, så man styrer uden om social dumping i flyselskaber.
- Vi stiller krav til vores leverandører om, at de skal tilbyde ordentlige forhold til deres ansatte. Og det gør vi i stor stil i Københavns kommune, og vi flyver for eksempel ikke med Ryanair, skriver Frank Jensen til Avisen.dk.