Karl Andersson fra University of Manchester lagde i tre måneder sit normale sexliv på hylden.
I stedet kastede han sig ind i et studie, hvor han udelukkende onanerede mens han læste japanske tegneserier i genren shotacon, som også kaldes shota.
Det skriver Videnskab.dk.
Det usædvanlige og opsigtsvækkende - og ikke mindst det kontroversielle - er, at shota fremstiller drenge på typisk mellem 5 og 15 år som sensuelle og seksuelle.
Således er shota en slags erotisk tegneserie med mindreårige, skriver Videnskab.dk, som har spurgt danske forskere om Karl Anderssons om metoden har en videnskabelig berettigelse.
Svaret er nej. Studiet hænger slet ikke sammen på sine egne præmisser og opfylder ikke de mest basale krav til sin egen genre.
Karl Anderssons studie har ikke overraskende skabt en del virak og skarpe reaktioner. Han er ph.d.-studerende og fortæller, at han ønskede at forstå de hundredtusindvis af japanere, der bruger shota til at opnå seksuel nydelse ved at onanere, mens de læser.
Efter at have prøvet mere gængse forskningsmetoder oplevede han at løbe panden mod en mur. Løsningen for Karl Andersson lå derfor ligefor:
- Jeg indså, at min krop var udstyret med sit helt eget forskningsværktøj, som bogstavelig talt kunne give mig førstehånds-forståelse af shota.
Metoden kaldes autoetnografi, men Karl Andresson imponerer ikke Thomas Dam, lektor ved læreruddannelsen ved VIA University College. Han er forfatter til både bog og artikler om autoetnografi.
En helt central pointe i autoetnografi er ifølge Thomas Dam, at forskerens brug af sig selv skal give forståelse for eller endda magt til de undersøgte, og skabe mulighed for, at folks liv bliver forandret til det bedre.
Derfor er præmissen om, at Karl Andersson undersøger de japanske mænds sexfantasier ved som vestlig mand at onanere for sig selv derhjemme, ifølge Thomas Dam "absurd".
- Karl Anderssons arbejde bringer mig ikke tættere på dem, han undersøger, fortæller lektoren til Videnskab.dk.
Tværtimod:
- Men længere væk, fordi det fremstår, som om masturbation er projektet i sig selv. Det handler mest af alt om hans egen tilfredsstillelse, og der taber han mig fuldstændig.
Studiet mangler etiske overvejelser
Udenlandske kolleger på feltet studser også over Karl Anderssons onani-studie og den totale mangel på etiske overvejelser. Samtidig er adjunkt Kristian Møller fra Roskilde Universitet helt enig i betragtningerne.
- Karl Anderssons artikel arbejder med etisk og moralsk enormt problematisk materiale og praksis. Som forsker, der arbejder med udsatte grupper, har man en særlig forpligtelse til at reflektere over og tage ansvar for de risici, der er for, at ens arbejde kan have negative konsekvenser.
- Forskeren løber en risiko på vegne af børn og unge, og artiklen formår slet ikke at forsvare det, konstaterer Kristian Møller, der selv har arbejdet autoetnografisk med seksualitet.
Men hvorfor mon overhovedet lave sådan et studie?
Videnskab.dk har ikke fået noget svar fra Karl Andersson på en henvendelse på email.
I studiet nævner han dog, at forskningen kan give os en bedre forståelse af menneskets seksualitet og give et mere solidt grundlag at træffe beslutninger på ("policymaking").
Udgav blad med nøgne drenge
En antydning af, hvad der er på spil, kan måske ligge et spadestik dybere i Karl Anderssons fortid.
Svenske Aftonbladet bragte i 2006 en artikel, hvor han fortæller om sit dengang nye blad, Destroyer, der bragte nøgenfotos af drenge.
I artiklen fortæller Karl Andersson under overskriften "Teenagedrenge er vældigt smukke", at han gerne vil have teenagedrengen tilbage som skønhedsideal i homoseksuel kultur.
- Det gør mig ikke så meget, hvis jeg får pædofile som læsere, citerede Aftonbladet ham for at sige om sit nye blad.
Da lektor Thomas Dam hører om den krølle på historien, er han slet ikke i tvivl:
- Så brækker det over for mig. Man kan ikke se det studie som et forsøg på at lave en autoetnografisk tekst. Jeg tager totalt afstand fra det der, konstaterer Thomas Dam.
Læs også:
- Jeg forsker i overgreb mod børn, og dette tænkte jeg, da jeg så Leaving Neverland
Se de forbløffende ‘kunstværker’: Billedskabende kunstig intelligens er i rivende udvikling
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.