Forening råber op: Bander truer og tæsker de hjemløse hver dag
Projekt Husvild fra Odense fortæller, at bandemedlemmer fire til fem gange om dagen er voldlige over for hjemløse. Modelfoto: Iris/Scanpix
Projekt Husvild fortæller, at kvinde i sidste uge blev voldtaget, fordi hun ikke ville sælge stoffer for bander. Hun er skræmt og tør ikke anmelde det.

Nicolai Hansen blev tæsket og slæbt igennem Nørregade i Odense centrum. Mange så på, men ingen gjorde noget.

Sådan beskriver Projekt Husvild den decemberdag, hvor Nicolai Hansen blev afpresset og røvet af to medlemmer fra Black Army.

Læs Nicolai Hansens reaktion på dommer her.

Det skriver DR Fyn.

De to mænd på 19 og 22 år blev dømt i Retten i Odense i går.

Men det er langt fra et enestående tilfælde, fortæller stifter af Projekt Husvild, Isabella Mittelstein, til DR Fyn.

- Det sker dagligt i det her miljø. Dem, der er blevet clean, bliver tvunget til at sælge stoffer, forklarer hun og vurderer, at banderne er voldelige over for fire til fem hjemløse i Odense hver eneste dag.

Ifølge Isabella Mittelstein blev en kvinde voldtaget i sidste uge, fordi hun ikke ville sælge stoffer for den lokale bande. Hun tog derefter kontakt til Projekt Husvild, men som mange andre, turde hun ikke anmelde det.

- De tør jo ikke at stå frem. Jeg forstår godt, at de er bange, siger Isabella Mittelstein, som selv er blevet chikaneret og forfulgt, fordi hun hjalp Nicolai Hansen efter overfaldet.

Hun er ikke i tvivl om, at den gentagende vold og trusler er banderelaterede. Derfor er hjemløsemiljøet i Odense også hårdere end i resten af landet.

Hun har selv været gadehjemløs i København og siger, at det ikke kan sammenlignes med, hvad hjemløse og udsatte i Odense bliver presset til hver dag.

Derfor er hun glad for, at Nicolai Hansen turde gå til politiet, og at retten efterfølgende dømt de to bandemedlemmer med hårde fængselsstraffe.

- Jeg er sikker på, at folk nu ser, at det nytter noget at melde det, men det kræver stadig meget psykisk af dem, forklarer hun til DR Fyn.

Hun opfordrer politikerne til at tænke mindre i bandepakker og mere i løsninger, som kan sikre dem, som det gang på gang går ud over:

- Man bliver nødt til at se på en pakke, hvor man hjælper ofrene og vidnerne og sikre deres sikkerhed.

Odense Kommune bekræfter overfor DR Fyn, at byens gademiljø er hårdt, og at de derfor tilbyder væresteder og "helle-steder", hvor de hjemløse ikke bliver fanget alene.

- Vi mener selvfølgelig ikke, at de udsatte skal udsættes for de her ting, forklarer kommunens boligstrategiske konsulent, Tom Rønning.

Han håber, at alle odenseanere vil kontakte politiet, hvis de ser eller oplever noget.

- Det er vigtigt, at man står frem som Nicolai, så vi kan få straffet de mennesker, der laver de her forfærdelige ting, siger han til DR Fyn.

Tidligere i år blev tre medlemmer af Black Army dømt for at have afpresset tatovørforretninger i Odense.