Administration 

Folketingsvalg i maj eller september?

Kun statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved det. Og hun har reelt ikke besluttet sig for hverken måned eller dato for et folketingsvalg endnu. (Foto: Colourbox)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) trykker ikke på valgknappen før hun har fejret sit 10 års jubilæum som partileder i april og gjort alt, hvad hun kan for at udmatte Løkke og splitte den borgerlige opposition.

På randen af et valgår gætter alle nu på, hvornår danskerne skal til stemmeurnerne og vælge ny regering. Politiske kommentatorer, politikere fra alle partier, moster Gerda, naboen og Kloge Åge gætter løs.

Men sandheden er, at kun statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved det. Og hun har reelt ikke besluttet sig for hverken måned eller dato for et folketingsvalg endnu. Men inde i statsministerens hoved popper to måneder hele tiden op som de bedste muligheder for at genvinde regeringsmagten. Nemlig maj og september.

Det vurderer en række centrale kilder i og tæt på regeringen, som Avisen.dk har talt med.

Nogle danskere har et lønligt håb om, at Helle Thorning bruger nytårstalen i aften klokken 19.00 som affyringsrampe for et vintervalg i enten januar eller februar. Men det kan de godt glemme alt om.

Valgplakaterne, der for længst er trykt, bliver ikke rullet ud før overenskomsterne for folkeskolelærerne, sygeplejerskerne og sosuerne i den offentlige sektor er forhandlet på plads i februar eller marts. Dertil kommer, at Danmark nærmest lukker ned i uge 7 og 8 på grund af skolernes vinterferie.

Lang marts skal udmatte blå blok

Så er vi henne i den lange marts måned uden ferier og helligdage. En oplagt valgmåned, hvor Helle Thorning selv vil kunne erindre, at nederlag kan vendes til sejr med den rigtige timing. Nemlig fra dengang i 1998, da Poul Nyrup Rasmussen (S) udskrev valg til afholdelse den 11. marts. Han blev tippet et kæmpe valgnederlag men vandt på målstregen over Uffe Ellemann-Jensen (V).

Men er den besværlige udlændingedebat lagt død i marts? Er meningsmålingerne vendt, så rød blok har en chance for genvalg? Næppe.

Så vil SR-toppen hellere bruge marts på at fortælle danskerne, at den borgerlige økonomiske politik ikke hænger sammen. At Lars Løkkes nulvækst rammer lige ned i hjertekulen af velfærden, nemlig ældreplejen, sygehusene og børnene. At Kristian Thulesen Dahls løfter om guld og grønne skove i den offentlige sektor er ufinansierede og et resultat af, at DF-lederen ikke tør tage regeringsansvar.

Marts måned er en god måned at indlede valgkampen med en nøje tilrettelagt udmattelsesstrategi, lyder analysen. Så er vi henne i april, hvor den første uge går med påskeferie.

Straks derefter kommer søndag 12. april, hvor Helle Thorning kan fejre 10 års jubilæum som partileder. Det bliver en socialdemokratisk festdag. Ikke alene vil partiet markere, at Helle Thorning er den partileder, der har siddet længst. Partitoppen vil også gøre et stort nummer ud af, at Helle Thorning i stort set alle målinger fremstår som mere troværdig og populær end rivalen, Lars Løkke.

Styr på arvefølgen giver ro på bagsmækken

Dertil kommer, at opslidende magtkampe er afløst af relativ ro i det socialdemokratiske bagland. Simpelt hen fordi der er styr på arvefølgen.

Justitsminister Mette Frederiksen står klar til at overtage tronen, hvis Helle Thorning går efter et eventuelt valgnederlag. I Venstres top er der derimod åbne magtkampe om, hvem der skal være Venstres nye leder, hvis Lars Løkke taber valget eller kommer ud i endnu en mediestorm på grund af en skandalesag.

I et valgår er den helt afgørende forskel mellem Venstre og Socialdemokraterne, at der i det ene parti er kævl og strid om partilederen, mens der i det andet parti for nuværende er om ikke begejstring, så ro og respekt omkring partilederen.

Alt andet lige giver det Socialdemokraterne en kæmpe fordel, og derfor skal partilederjubilæet fejres.

Efter 12. april tager Helle Thorning bestik af økonomiske nøgletal, ledighedstal, udlændingedebat og den seneste måneds meningsmålinger. Står S til fremgang, kan det være fristende at tage et maj-valg.

Er S stadig i bund og står til at miste adskillige mandater i folketingsgruppen, bliver valget ikke udskrevet, siger flere kilder. Hvorfor give regeringsmagten fra sig, når der først skal være valg senest 15. september? I stedet fortsætter udmattelsesstrategien af de blå partier, hvor rød blok kan bruge 1. maj talerne til at udstille, at de borgerlige partier ikke er enige om noget som helst, mens rød blok står sammen om tryghed og velfærd.

Med til historien hører også, at Helle Thornings mand, Stephen Kinnoch, får et travlt forår. Briterne skal nemlig til valg i maj, hvor Stephen Kinnoch for første gang kæmper for at blive valgt til Westminster. Det betyder, at Kinnoch skal stemme dørklokker i sin walisiske valgkreds i april og maj. Og måske kan få brug for ægtefællens hjælp til at føre valgkamp.

Men Helle Thorning kan også vælge at tage tyren ved hornene og udskrive valg til for eksempel tirsdag 12. maj eller onsdag 27. maj. Også selvom målingerne lægger op til en vælgerlussing. En kilde peger på, at det er for desperat og uværdigt at vente med valg til sidste øjeblik.

En anden kilde fremhæver, at det bliver en ulidelig lang sommer med risiko for rabiate særmeldinger, hvis der først bliver valg i september.

Valg på falderebet

Flere kilder mener, at Helle Thorning først agter at trykke på valgknappen i sidste øjeblik. Det vil være en demonstration af, at man har is i maven og kan holde valgperioden ud.

Med mindre der dukker en belastende Løkke-sag op, der kan være til gunst for Socialdemokraterne, vurderer kilderne, at danskerne først skal til valg i sidste øjeblik. Og måske tirsdag 8. september.

Et sent valg vil nemlig give mulighed for at sætte vækst på dagsordenen, når erhvervsminister Henrik Sass Larsens såkaldte produktionspanel spiller ud i maj. Panelet, der tæller flere tunge erhvervsfolk og fagbosser, vil vise vælgerne, at regeringen er trukket i arbejdstøjet for at sikre industriarbejdspladser i Danmark i fremtiden.

Endelig vil et sent valg give mulighed for at fremlægge endnu et finanslovsforslag i august og bruge det som afsæt for valgkampen. Et forslag til finanslov for 2016 vil igen give mulighed for at udstille den store uenighed i blå blok omkring størrelsen på den offentlige sektor og påpege overfor vælgerne, at man ikke både kan få store skattelettelser og mere velfærd.

Så længe arbejdsløsheden falder, stiger sandsynligheden også for, at dagpenge ikke bliver et dominerende valgtema. Det er et rædselsscenarie for S, der også har meldt ud, at partiet straks efter valgudskrivelsen vil komme med en klar melding på, hvordan de ser fremtidens dagpengesystem.  Dagpengekommissionen skal komme med sine anbefalinger i september – efter et folketingsvalg – og derfor vil dagpenge uundgåeligt komme til at spille en stor rolle i valgkampen.

I sidste ende er det Helle Thorning-Schmidt, der bestemmer, hvornår vi skal til valg. Men hun vil også lytte til Morten Østergaard (Rad).

Som ny partileder vil han helst undgå et hurtigt folketingsvalg, hvor han risikerer at se forpjusket og forslået ud, når stemmerne er talt op. Derfor vil han helst trække tiden ud til han har fået godt fodfæste i sin nye rolle.

Godt valgår.

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt

mette reissmann og jan swyrts poserer til tv-prisen 2017
Kendte

Kendt fra Luksusfælden:

Vil være overborgmester

i København 

mand med mundbind går på perron
Corona

Frustreret personale:

Passagerer nægter

at bære mundbind

Skuespilleren Nicolaj Kopernikus poserer for kameraet sammen med Birgitte Næss-Schmidt og to af parrets børn
Kendte

Dansk stjerne
er blevet skilt

to personer går på gaden i malmø
Corona

Fraråder kollektiv

trafik og butiksbesøg

båd sejler forbi vindmøller
Krimi

Drama i København:

Tre reddet fra

synkende båd

tv-værten Lene Beier i korte bukser ude i naturen
Film og TV

Lene Beier afslører:

Mere kærlighed på

vej til landmændene 

kvinde med åben mund testes for corona
Corona

745 nye

coronasmittede 

chinchilla ligger og kigger
Krimi

Dyrehandler anklaget

for vanrøgt 

En ambulance holder ved en smadret varevogn
Krimi

Voldsom ulykke

mellem tankvogn

og varebil

En masse sedler og mønter
Nyheder

Så mange penge

har danskerne i banken

Tre personer i en elegant stue med rødde vægge
Kongelige

Historisk:

Her møder kongen

sin uægte datter

En forretning med tøj og accesories
Nyheder

Flertal i Folketinget:

Udbetal feriepenge

inden jul

En mand sover med et vækkeur i hånden
Sundhed

Sov bedre

med en tung dyne

Trump med højesteretssdommer Amy Barrett
Nyheder

Trump får 

kæmpe SEJR

En kat hænger i et vindue, mens flammerne ses bag den
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud af 

brændende lejlighed

En mand taler i telefon foran et stort 5G-skilt
Nyheder

Fup og fakta:

Sådan vil 5G påvirke

din netforbindelse

En mand ryger en cigaret
Nyheder

Danske tobakspriser er steget

mindst i Europa 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Månen halvt fuld
Nyheder

Nasas opdagelse:

Masser af vand på månen

Ellen Trane Nørby taler på Venstres landsmøde
Nyheder

Tidligere minister

vil være borgmester

Frank Jensen og Annette Heick
Nyheder

Annette Heick:

Frank Jensen slikkede

også mig i øret

Kvinde podes for Covid-19
Nyheder

Over 1000 nye smittede 

Dildoer i forskellige størrelser og farver
Helt vildt

Pinlig fejl:

Sendte sit sexlegetøj

til genbrug

Hegn foran Herstedvester Fængsel
Krimi

Efter Peter Madsens flugt:

Sikkerheden skærpes

de radikales morten østergaard med fem mikrofoner foran sig
Nyheder

Ny meningsmåling:

De Radikale får hug

af vælgerne

Præsident Erdogan taler i mikrofon
Nyheder

Opfordrer til boykot af franske varer

Jane Frimand Pedersen og Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensens kone:

Han blev ofret

Flere måger på himlen.
Corona

Smitte på minkfarme:

Måger kan have skylden

pistol på bord med ammunition i baggrunden
Krimi

Politiet fandt 57 pistoler

og 24 kilo ammunition 

mand med hjelm og lægtehammer arbejder
Sundhed

Hårdt fysisk arbejde

øger risiko for demens

IC 3-tog på vej ind i tunellen under Storebælt med Storebæltsbroen i baggrunden
Corona

DSB vil undersøge

smitterisiko under

Storebælt

ambulancer og lægebiler holder på vejen ved trafikulykke
Krimi

To personer døde

i voldsom ulykke

trump smiler og hilser med honnør
Nyheder

Australsk talguru:

Trump vinder igen

Danseren Karina Frimodt i rød kjole og skuespilleren Janus Bakrawi i ternet skjorte
Kendte

Vild med dans-stjerne

bryder forlovelsen

dronning margrethe smiler mens hun går ved stranden
Kongelige

Dronning Margrethe

får sin egen podcast

fly fra Qatar Aieways holder ved gate i lufthavn i Doha
Nyheder

Baby fundet på

lufthavnstoilet: Kvinder

undersøgt på landingsbanen

donald trump i nærbillede
Nyheder

CBS forberedte Trump

på svære spørgsmål

- alligevel gik han

mand sidder med kreditrkort foran computer
Krimi

Al sikkerhed virkede:

Fik hugget 32.000 kr.

på sit kreditkort

Anthony Fauci peger under pressemøde i det hvide hus i Washington
Corona

USA's topekspert tror

effektiv vaccine

i december

politibiler holder uden for hus
Krimi

25-årig skudt af

politiet: Nu er

han død

Noah Storm Otto kigger op på Flora Ofelia Hofmann Lindahl med et smil
Film og TV

Instruktør bag barsk

DR-serie: Vigtigt at

gøre børnene trygge

facade på Danske Bank
Nyheder

Danske Bank

krævede overpris fra

sårbare kunder

rødt tankskib sejler på havet
Krimi

Drama på tankskib:

Blinde passagerer

skaber panik

Belgiens Prinsesse Elisabeth i militærtøj
Kongelige

Sidste år som teenager:

Tronarving fejrer fødselsdag

Corona-symbol med teksten Covid-19
Nyheder

Ny smitterekord:

945 nye tilfælde

Lee Kun-hee bestyrelsesformand i Samsung står i selskab med tre mænd
Nyheder

Topleder død efter

seks år i koma

Prinsesse Maude Angelica holder tale ved sin fars kiste i kirken. Hun er omgivet af blomsterkranse.
Kongelige

Prinsesse hyldet:
Årets modigste kvinde

kvinde med mundbind i blå trøje kigger til siden
Corona

De kan få

gratis mundbind

Astrid Kragh ved søndagens pressemøde. Hun ses i profil med en mikrofon foran sig.
Nyheder

50 millioner kroner skal

bekæmpe ensomhed

en tæt trafikeret motorvej i gråvejr.
Helt vildt

Verdens værste mand?

Glemte kone på 

RASTEPLADS

Nærbillede af Sofie Linde med kort lyst pagehår og et sødt smil.
Kendte

Sofie Linde overrasket

med 20.000 kroner

to færger sejler på havet
Corona

Rederi indstiller 

ture til Sverige

Politiets afspæringstape sat op i naturen
Krimi

De fleste danske drab

sker i weekenden

Donnald Trump til højre han ser lidt sammenbidt ud. Joe biden til venstre med åben mund
Kendte

Trump eller Biden?

Sådan stemmer de kendte

Studiet fra indsamlingsshowet knæk cancer. I det fjerne anes værterne Janni Pedersen og Louise Wolff på scenen.
Nyheder

Knæk Cancer: Så meget

blev der samlet ind

Billede af Peter Madsen
Kendte

Peter Madsens kone: "Kære venner, perverse og psykopater"

Mette frederiksen med mundbind
Corona

Her skal du bære mundbind

billede af Kim larsen og hjalmer kopieret sammen
Kendte

Hjalmer hyldede sin far:

Se billederne

fra familiealbummet

politibiler holder foran ejendom
Krimi

Politiet skød og ramte

knivbevæbnet

mand flere gange

billede inde fra lejligheden
Helt vildt

Kan på tre år

score 12 mio.

på salg af lejlighed

sundhedspersonale iført udstyr
Corona

Smittestigning: Her forventes coronaen at sprede sig

En samling af ure
Nyheder

Husk det nu:

I nat slutter

sommertiden

Peter Hummelgaard på pressemødet
Corona

Regeringen kræver negativ coronatest fra udenlandsk arbejdskraft

billede af Claus Bang
Krimi

Mystisk forsvinden -

To meter høje Claus sidst

set for en måned siden

Hilda Heick og Michael Olesen
Kendte

Hilda Heick til

sin partner:

Bliv tjekket for kræft!

Arnold Schwarzenegger i hospitalssengen
Kendte

Schwarzenegger

opereret i hjertet

McDonald's skilt på blå baggrund
Mad og drikke

Bizar bestilling

hos McDonalds

person får foretaget smittetest
Corona

Færre smittet

med corona

det seneste døgn

Andrzej Duda i profil
Corona

Præsident testet positiv 

Blå blink på politibil
Krimi

Mand fundet død i blodpøl

- skar sig på knust vindue

Pige på seng med hænderne for hovedet
Nyheder

Efter svigt og overgreb:

Nu lukker kostskole

Martin Parnov Reichhardt og Vicky Knudsen
Underholdning

Vild med dans-stjerne

forsker i medicin:

Pengene gør en forskel

Plakat til den nye Borat-film
Nyheder

Trump sviner Borat-skuespiller 

finansminister Nicolai Wammen (S) står på pressemøde
Corona

Regeringen vil forlænge

og udvide hjælpepakker

lille grøn hvalp ligger med lukkede øjne
Helt vildt

Sjældent syn:

Hund føder grøn hvalp

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler til pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

Skuespiller Janus Bakrawi og partner Karina Frimodt på gulvet i vild med dans
Underholdning

Følelsesladet aften

i Vild med dans:

Dommer i gråd

mundbind i skrealdespand
Corona

Her skal du huske

at bære mundbind

Politikeren Lars Weiss går på gaden og bliver interviewet
Nyheder

Han afløser Frank Jensen

som overborgmester