Danmark var et af de første lande i Vesteuropa til at indføre fri abort. Det var i 1973, hvor det blev tilladt at få abort til udgangen af 12. uge.
I dag - 50 år senere - er tiden inde til at ændre grænsen, så abort bliver muligt efter 12. uge, uden at kvinden skal have en tilladelse.
Det mener Annemette Wildfang Lykkebo, der er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG), der repræsenterer fødselslæger og gynækologer.
- Den enkeltes ret til at bestemme over sig selv vægtes generelt højt i vores samfund, og det bør den også gøre for abort. Det skal i højere grad være kvinden og hendes partner, der træffer beslutningen, siger hun.
- Hvorfor skal andre gøre sig til herre over, hvad det betyder for en enlig kvinde at få et barn eller for et par, der er i en skrøbelig situation?
Abort efter 12. uge er i dag kun tilladt, hvis et abortsamråd i regionen har givet tilladelse.
I 2021 besluttede rådene at give i alt 750 kvinder tilladelse. De fleste var begrundet i, at det kommende barn ville få en alvorlig fysisk eller psykisk lidelse, for eksempel Downs syndrom.
I andre tilfælde blev tilladelsen givet, fordi kvinden af sociale årsager skønnedes ude af stand til at drage omsorg for barnet.
Lægerne har ikke endeligt besluttet, hvor de vil anbefale, at en ny grænse placeres. Det skal debatteres på et bestyrelsesmøde torsdag.
- Nogle taler for uge 20-22. Men det er mit indtryk, at mange vil bakke op om uge 18, siger Annemette Wildfang Lykkebo, der er cheflæge på afdeling for kvindesygdomme og fødsler på Odense Universitetshospital.
Tidligere i denne uge var det interesseorganisationen Sex og Samfund, der efterlyste en ændring af loven.
Ifølge generalsekretær Majbrit Berlau bør grænsen som et minimum ligge ved uge 18.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt regeringen vil ændre loven, oplyser Sundhedsministeriet.
Indtil videre afventes en redegørelse fra Etisk Råd.
Den offentliggøres til efteråret, siger rådets formand, Leif Vestergaard Pedersen.
Han peger på, at mange hensyn står over for hinanden. Både til kvinden, fostret og det sundhedspersonale, der skal bistå ved aborten.
- For 50 år siden havde vi i Danmark et andet kvindesyn end i dag, hvilket kan tale for at rykke grænsen op.
- Men der er også et hensyn til fostrets værdighed. Og hvis vi tillægger det samme værdighed, som vi gjorde dengang, skal vi beholde grænsen der, hvor den er i dag, siger Leif Vestergaard Pedersen.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.