Administration 

FOA-formænd: Kommunerne har som Titanic kurs direkte mod isbjerget

(Foto: Foto: Avisen.dk )

Karen Stæhr er uddannet sygehjælper og begyndte sit faglige engagement, da der blev lukket en masse sengepladser på den afdeling, hvor hun var ansat. Omdrejningspunktet for hendes arbejde er retfærdighed og kampen mod uligheden. Hun har siden taget diplomuddannelse i ledelse og en master i Arbejdsmarked og personaleforhold fra Aalborg Universitet. Karen er tidligere formand for FOA's 100.000 social- og sundhedsansatte, de mennesker som arbejder tættest på borgerne og patienterne.

Dennis Kristensen er uddannet portør og var fra 2002 til maj 2018 forbundsformand i FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Størstedelen af medlemmerne i FOA er ansat i kommuner og regioner. Dennis frasagde sig som FOA-formand bestyrelseshonorarer og rejser på business-class og åbnede FOA for både medlemmer og offentligheden. Han kæmpede ihærdigt for adskillelsen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Privat er han far til to voksne døtre. Han bor i et rækkehus med hustruen Dorte, der er bioanalytiker på Rigshospitalet.

LANDETS KOMMUNER HAR som Titanic sat kurs direkte mod isbjerget. Kommunerne ved det godt, og de snakker om det. Snakker meget endda. Men der er tilsyneladende ingen, der griber roret og ændrer kursen, før katastrofen for alvor sætter ind.

Og isbjerget? Ja, det er risikoen for i fremtiden ikke at kunne at yde værdig og kvalificeret omsorg, pleje og hjælp til kommunernes største velfærdsområde – ældreplejen. Og risikoen for ikke at kunne skaffe kvalificeret personale til det såkaldte nære sundhedsvæsen, som er under opbygning i kommunerne.

KOMMUNERNE MANGLER SOSU-personale i stor stil. Alle landsdele har problemer med at skaffe tilstrækkeligt mange ansatte. Det er især ældreplejen, men også de nye opgaver, som flytter sig fra et regionalt sygehusvæsen under forandring over til kommunerne, der rammes af manglen på social- og sundhedshjælpere og -assistenter. Både her og nu, og i stigende omfang i de kommende år.

MANGLEN PÅ SOSU'ER HAR ikke ramt kommunerne som et lyn fra en klar himmel. Tegnene i sol og måne har tværtimod været tydelige og advarslerne har været mange. Ikke mindst fra FOA og SOSU-skolerne. Og det er heller ikke et stort uhåndgribeligt og uhåndterbart trehovedet uhyre, der er dukket op ud af det blå.

Det handler om noget så enkelt, som at tælle cpr.numre. Både de nuværende ansattes og kommunernes nuværende borgeres. Og op at slå efter i statistikkerne over den lave søgning til SOSU-uddannelserne, det store frafald på SOSU-skolerne, de nuværende ansattes høje gennemsnitsalder og lave alder ved tilbagetrækning, den toethalv gange højere førtidspensionering end for resten af befolkningen og den stigende flugt fra faget.

OG DERNÆST HOLDE DISSE fakta op mod det stærkt voksende antal ældre i befolkningen, der lever længere, og de nye opgaver, som overtages fra sygehusvæsenet.
Det er ikke raketvidenskab. Regnestykket kan i en snæver vending klares uden komplicerede finansministerielle regneark.

Blyant og pair er rigeligt til at give et tydeligt fingerpeg om, hvilken katastrofal situation de ældre og de syge, der er afhængige af kommunernes indsat, vil blive bragt i indenfor uhyggelig kort tid.

TALLENE TALER DERES tydelige sprog.

Omkring 20.000 eller næsten hver tredje SOSU’er i kommunerne vil gå på pension frem mod 2026. Hertil kommer, at knap 6 % af de 40-60 årige SOSU’er i de seneste år har forladt faget for at gå på førtidspension eller skifte til et mindre belastende fag.
Samtidig vil vi i samme periode efter prognoserne få 209.077 flere borgere på 65 år og derover. Af dem vil 121.641 være 80 år eller mere.

For gruppen på 80 år eller derover vil der frem til 2026 være tale om en stigning på ikke mindre end 50 %. Den aldersgruppes vækst vil naturligvis udgøre en ganske betydelig udfordring for den kommunale ældrepleje og sundhedsindsats. Og oven i den udfordring vil følge den stærkt stigende demensudfordring. Tilsammen vil udfordringerne stille mega-store krav til kommunernes evne til at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Og endelig skal kommunerne skaffe sig kvalificeret arbejdskraft til de opgaver, som følger af kortere liggetid i sygehusvæsenet, genoptræning, behandling af eksempelvis kronisk syge uden for sygehusene og forebyggelse af sygehusindlæggelser og genindlæggelser.

KOMMUNERNE ER SÅ SMÅT
ved at vågne op. Vi skal ikke længere høre på kommunale udsagn om, at social- og sundhedshjælpere ikke har nogen fremtid i den ene eller den anden kommune. Nød lærer tydeligvis nøgen borgmester, at manglende reaktioner på stillingsopslag må føre til anerkendelse af social- og sundhedshjælpernes kompetencer og berettigelse.

Og KL og FOA har netop udgivet en fælles rapport om rekrutteringsudfordringerne, som klart og tydeligt viser, at kommunerne er på rø... og i de næste år vil får en stadig større del af denne udsatte legemsdel i klaskehøjde.

Men rapporter, analyser og snak løser ikke problemet. Der skal handling til. Og her kniber det. Meget endda.

Antallet af uddannelsespladser bygger på en aftale, som FOA med LO’s hjælp med møje og besvær fik på plads i 2016. Det betød langt fra det antal uddannelsespladser, der er brug for i de kommende år. Forhåbentligt går det bedre næste gang efter KL’s nye erkendelse af problemernes omfang.

MEN DET HASTER. Aftalen om uddannelsespladser udløber næste år. Hvis SOSU-skolerne skal have en reel chance for at oprette det rigtige antal pladser på næste forårs hold og få dem fyldt op, så skal den aftale fornys nu. At det haster med at komme i gang, er endnu ikke gået op for KL, selvom de er ved at få øje på isbjerget forude.

Ved trepartsaftalen i efteråret om voksen-, efter- og videreuddannelse fik KL og FOA med, at en særlig indsats på SOSU-området, der både skal give ufaglærte mulighed for at blive social- og sundhedshjælpere og erfarne social- og sundhedshjælpere med fast tilknytning til området mulighed for at blive social- og sundhedsassistenter. Lad os dog komme i gang med at sætte de skibe i søen hurtigst muligt.

EN DEL AF KOMMUNERNES opvågning er signalet om, at de ved dette års overenskomstfornyelse vil prioritere tiltag, der kan styrke rekrutteringen af især SOSU’er højt.

Der er grunde nok til at daske Martin Damm og Michael Ziegler oven i hovedet for en alt for langsom opvågning, men de skal have ros for at erkende, at der også skal en lang række overenskomstmæssige tiltag til, hvis kommunernes chancer for at skaffe SOSU’er skal øges.

Der er meget, vi kan gøre i fællesskab.

Bedre lønvilkår under uddannelsen, højere startlønninger, reel mulighed for at få flere arbejdstimer, mindre belastende arbejdstider, større indflydelse på eget arbejde og meget mere. Årets overenskomstforhandlinger har stået i stampe, fordi kommunerne har valgt at placere den udsatte legemsdel ovenpå hænderne i forhold til læreres og underviseres arbejdstidsregler.

NU ER DER UDSIGT TIL realitetsforhandlinger på lærerområdet. Så lad os da komme i gang med at gøre det mere attraktivt at blive SOSU’er. Og lad os komme i gang med den nye aftale om uddannelsespladser og udformningen af mulighederne for kompetenceløft for ufaglærte og social- og sundhedshjælpere.

Alternativet til at få fingeren ud og komme i gang, er at sætte sig på hænderne og se en fremtid i møde med personalemangel og ufaglærte i stor stil på et af velfærdens kerneområder.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Det ikoniske hus set udefra med julelys i alle vinduer.
Helt vildt

”Alene Hjemme”:

Overnat i HUSET

Nyheder

Hun udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Modelbillede af en mand der bliver klippet hos i en frisør eller barber.
Krimi

Skuddrab hos frisør:

Her er politiets teori

Lauritz Emanuel og Jesper Groth på den røde løber. Lauritz er iført en meget lille blå læderjakke
Kendte

Popduo efterlyser

tyv i lille

damejakke

Dronning Margrethe tegner og fortæller
Kongelige

Dronningen levede

af pasta og pølser

Et fly i luften set nedefra.
Nyheder

Der kommer

IKKE flyafgifter

prinsesse Marie og prins Joachim i aften gallatøj. De er begge klædt i sort.
Kongelige

Prins Joachim afslører

yndlings julekalender

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen erkender coronafejl

Mugshots af alle tre anholdte i forbindelse med skoleskyderriet,
Nyheder

Forældre til 15-årig

skoleskyder anholdt

hånd og granat i pose
Helt vildt

Bomberyddere tilkaldt:

Mand havde granat i numsen

Inde i partybus
Krimi

Partybuschauffør sigtet for narkokørsel

Kro set udefra
Mad og drikke

Historisk kro skal sælges

Julie Zangenberg
Underholdning

Julie Zangenberg:

Sådan bliver første

jul med baby 

Storebæltsbroen
Nyheder

Uheld lukkede Storebæltsbroen 

Lise Rønne og Silas Holst
Kendte

Silas Holst hårdt ramt af corona

Blå blink på politibil
Krimi

37-årig i kritisk tilstand efter soloulykke 

unge drikker af øl bong
Nyheder

Dansk storby vil hæve aldersgrænsen på alkohol

det kiksede juletræ på Trafalgar Square
Nyheder

London får et rædsel
af et juletræ af Norge

Nyheder

Norsk julefrokost er største Omikron-udbrud uden for Sydafrika

lottokuponer
Nyheder

Syltede lotto-millioner
i flere uger:
- Det er bare løgn

ABBA
Kendte

ABBA vil blive en del af din jul

prins joachim, prins felix, alexandra og prins felix
Kongelige

Grevinde Alexandra gik over en million ned

glas med juice
Nyheder

Advarsel: Giftstof fundet i dansk æblemost

sofie gråbøl poserer
Kendte

Sofie Gråbøl: Det er

svært at være menneske

metroen
Nyheder

Metroen brød sammen - passagerer fanget midt i myldretiden

retten i holstebro set udefra
Krimi

Fængsel til psykolog:

Seksuelt overgreb

på 15-årig pige

kampklædt politi på gaden
Krimi

Én person er død efter skudepisode i Rødovre

fodboldspiller smiler
Kendte

Landsholdsstjerne

skal være far

blomster ligger på fortov ved nørrebrogade i København
Krimi

Drab på Nørrebro:

To personer sigtet

bagenden på BMW-delebil
Krimi

Ny bekymring:

Spritkørsel i delebiler 

UFO ses på nattehimlen
Nyheder

Bramsen: Ingen

UFO'er i Danmark 

victor axelsen står med medalje
Sport

Victor Axelsen kåret:

Verdens bedste

kvinde slikker på slikkepind
Corona

Deler slikkepinde

for at blive smittet 

politi på gaden i randers
Krimi

Mand død efter

knivstikkeri

Blå blink fra udrykning
Krimi

Savnet 14-årig pige

fundet i god behold

hus i oversvømmet område i canada
Helt vildt

Vintertemperatur:

22,5 grader

Betty Bitschlap
Film og TV

Dansk drag:

Kan vinde millioner

Stammershalle
Nyheder

Øer og et badehotel:

De vildeste bolighandler

skudt nørrebro
Krimi

Mand dræbt: Skudt i ryggen 

Margrethe
Kongelige

Dronning Margrethe væltede Tivoli

vølver Køge Lyngvild
Nyheder

Kulturministeren:

Jeg beholder vielsesringen på

jule skrabekalender
Nyheder

Utålmodig julefan:

Skrabede sig til en million

Kåre Mølbak
Nyheder

Kaldte Kåre Mølbak en fej kujon

Birthe Kjær julesang
Kendte

Birthe Kjær:

Vigtigst er kærligheden

stokholm far
Kendte

Nikolaj Stokholm:

Far for anden gang

Sport

Her genoptræner Christian Eriksen

Nyheder

Meghan vinder i retten

Mary smiler
Kongelige

Mary bliver udstillet

Lottokuponer
Nyheder

Heldig dansker vinder 11 millioner

Nyheder

Astronomer finder lille og brandvarm planet

Morten Messerschmidt
Underholdning

Messerschmidt får nyt job

Tårnby Gymnasium
Nyheder

Hund angriber fem gymnasieelever

Matte Frederiksen
Nyheder

Nyt forsøg på at finde slettede sms'er

Sprøjter med Astra Zeneca
Corona

Finder årsag til AstraZeneca-blodpropper

biler på snedækkede veje
Nyheder

Isglatte veje forårsager flere uheld

Wafande
Kendte

Wafande skal være far

Alec Baldwin
Kendte

Alec Baldwin:

Jeg trykkede ikke

på aftrækkeren

Ikea-skilt
Helt vildt

27 mennesker strandet i IKEA

En ældre hvid bil
Biler

50 mio. Corollaer solgt

Nyhavn med frossent vand i kanalen
Nyheder

Her er verdens dyreste byer

Nyheder

Snestorm lammer trafikken i Jylland

Nyheder

Statsminister: Hjælp ældre til 3. vaccinestik

En mand med en pind poder
Corona

Yderligere to tilfælde af Omikron er fundet i Danmark

Et rødt museum
Krimi

Kaos i København:

Flere hundrede evakueret

Mette F på talerstolen
Corona

Nu er det alvorligt:

Mette indkalder til pressemøde 

to langhårde mænd
Kendte

Erann DD tilbage på tour med sit band

mand står i kø ved testcenter
Corona

Ny rekord:

5.120 smittede 

mand i blå polotrøje står i park
Nyheder

Dansk feriepark

solgt 

mand står op ad mur
Kendte

Efter TV2-afsløring:

Dyrby sendt hjem

person står med kanyle og glas
Krimi

To mænd sigtet:

Satte ild til

vaccinationscenter

bygning i københavn set udefra
Mad og drikke

Tak for kaffe:

Berømt café lukker

babyaktivitetsgynge
Nyheder

Tilbagekalder babyprodukt:

Risiko for kvælning

et bur
Krimi

Holdt kat fanget

i koldt vand i syv timer 

en mand i blåt
Corona

Gæst ved dj-koncert

testet positiv for Omikron

mand med rødt tørklæde står foran mur
Kendte

Qvortrup springer ud

som side 9-mand 

molly egelind sidder med hånden under hagen
Kendte

Molly Egelind:

Accepterer ikke jul

før 1. december

tv-vært står med papirer i hånden
Nyheder

Stjernevært pillet af

skærmen efter afsløring 

Prins andrew kigger
Kongelige

Pilot: Prins Andrew var

med på Epsteins privatfly

politi med udrykning
Nyheder

Tre studerende dræbt

i skoleskyderi

Trafik i snevejr
Nyheder

Onsdag skal du

køre tidligt!