I april kom der 3.800 flere danskere i job, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed kan vi fejre fire års uafbrudt opsving på det danske jobmarked.
Siden april 2013, hvor bunden blev nået og økonomien begyndte at ryste krisen af sig, er der gennemsnitlig kommet 3.100 flere i job hver måned. Samlet set er den private beskæftigelse steget med 153.000 siden foråret 2013, så der efter april er 2,7 millioner lønmodtagere i Danmark.
Udsigt til største vækst i 11 år
Og jobfesten fortsætter, måske endda i opskruet tempo, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
- Vi ser gode chancer for den kraftigste vækst i dansk økonomi siden 2006, hvilket vil sige over 2 procent i år. Og hvis det sker, er der gode muligheder for, at beskæftigelsen følger med op, siger cheføkonom Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Med den foreløbige jobfremgang har vi nu indhentet cirka 80 procent af de job, vi tabte i begyndelsen af den økonomiske krise, som satte ind i 2009.
Benzin nok på tanken
Der har været udtrykt bekymring for, om det danske arbejdsmarked nu også har benzin nok på tanken til at holde opsvinget kørende, og om der vil ske en overophedning af den danske økonomi. Altså, om der er den nødvendige arbejdskraft til rådighed.
Det mener Erik Bjørsted, at der er, men man kan godt rette et kritisk blik på de kvalifikationer, arbejdskraften er udstyret med, anfører han.
- I kraft af de reformer, der har været især efter 2006, er udbuddet af arbejdskraft blevet løftet. Men vores bekymring er, om det har de kvalifikationer, som virksomhederne efterspørger. Spørgsmålet er, om der er en ubalance i form af for mange ufaglærte og for få faglærte og for få med kort og mellemlang, videregående uddannelse. Det tyder vores beregninger på, siger han.
Boligboble truer
Erik Bjørsted mener også, der er grund til at holde øje med boligmarkedet, så en ny boligboble undgås. For hvis vi igen får sådan én, vil det få forbrugerne til at holde på pengene til stor skade for den vigtige, indenlandske efterspørgsel og samtidig gøre virksomhederne forsigtige i deres investeringer, påpeger han.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) deler bekymringen for, om arbejdskraften har de rette kvalifikationer til at bære opsvinget videre.
- Der er allerede nu brancher, hvor der er problemer med at rekruttere. Det skal vi reagere på, for vi skal sikre, at virksomhederne også i fremtiden har de bedste muligheder for at rekruttere arbejdskraft med de rette kompetencer, siger han i en pressemeddelelse.