Nye tal: Midtjyder har gang i vild jobfest

Der er flere og flere job, som arbejdsløse kan kaste sig over i Midtjylland. I løbet af et år er antallet af ledige job i regionen steget med hele 40 procent, viser nye tal.
En masse nybyggeri i Aarhus - som her tidligere i Ceres Byen - er med til at gøre Midtjylland til et lokomotiv for at skabe job.
En masse nybyggeri i Aarhus - som her tidligere i Ceres Byen - er med til at gøre Midtjylland til et lokomotiv for at skabe job. Arkivfoto: Axel Schütt/Scanpix.

Midtjylland og især Aarhus ligger helt i front, når det gælder om at skabe job. Der er så meget gang i hjulene i Region Midtjylland, at antallet af ledige stillinger i regionen er steget med ikke mindre end 40 procent fra 2015 til 2016. Det viser nye tal, som Avisen.dk har trukket fra Danmarks Statistik.

Tallene for ledige stillinger inden for de største brancher i det private erhvervsliv viser noget om, hvordan det går for økonomien i området.

På den målestok ligger Region Midtjylland med væksten på 40 procent i ledige stillinger klart i top på landsplan. Regionen med næststørst vækst i ledige job er Syddanmark med 28 procent. 

I Danmark som sådan steg antallet af ledige stillinger fra 2015 til 2016 med 21 procent - altså næsten kun halvdelen af væksten på de 40 procent i Region Midtjylland.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

- Man kan godt sige, at vi har gang i en jobfest – i hvert fald i Aarhus. Her bliver der skabt en masse nye arbejdspladser. Jobskaberne er især virksomheder, der flytter til Aarhus og nye iværksætter-virksomheder, fortæller formanden for LO-fagbevægelsen i Aarhus, Ole Vagn Christiansen.

At der er gang i beskæftigelsen i Aarhus og især inden for byggeriet bekræfter murermester Carsten Laursen, som er formand for Dansk Byggeri’s lokale klub i Aarhus.

- Der er meget gang i byggeriet i Aarhus på havnen og på den gamle Ceres-grund. Det giver travlhed i byggeriet. Det er svært at skaffe murer- og tømrersvende i Aarhus-området, siger Carsten Laursen. 

Mange flere får chance for job

Det er ikke kun inden for byggeriet, at der er grund til smil i Smilets By.

- Ledigheden falder og falder. Hos Dansk Metal i Aarhus er ledigheden nu nede på to procent, hvilket stort set svarer til fuld beskæftigelse. Der er fremgang i beskæftigelsen på næsten alle områder, fortæller Ole V. Christiansen fra LO. 

Han vurderer, at væksten i nye job i Aarhus blandt andet hænger sammen med, at byen satser meget på at få og bevare job inden for industrien. 

- Aarhus er kommunen med flest industri-arbejdspladser – 19.000 er vi oppe på nu. Det gør det tillokkende for nye højteknologiske virksomheder at slå sig ned her, for de ved, at de kan få en god arbejdskraft, siger Ole V. Christiansen. 

Han fremhæver også, at Aarhus i begyndelsen af krisen valgte at bruge en masse penge på nybyggeri.

- Byrådet valgte i de første kriseår efter 2008 at fremrykke meget af det i forvejen planlagte byggeri. Det var i høj grad med til, at beskæftigelsen ikke dykkede så meget i Aarhus som andre steder, forklarer Ole V. Christiansen. 

(Artiklen fortsætter under grafikken)

 

Dårligt stillede får en chance

På landsplan er der et opsving i gang på arbejdsmarkedet, som spreder sig uden for de større byer. Opsvinget vil give flere ellers dårligt stillede en chance for at få et arbejde. 

- Når der er gang i arbejdsmarkedet, kan arbejdsgiverne ikke på samme vis bare vælge og vrage mellem de jobsøgende. Det her kan betyde, at de i højere grad må overveje at ansætte nyuddannede, folk der har gået ledige i længere tid eller flygtninge, siger cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørsted.

Væksten i Midtjylland mærkes især inden for byggeriet i Aarhus. Det er svært at skaffe nok murere, tømrere og elektrikere. 

- Der er nogle mestre, som nu laver finten med at lokke svende til fra andre firmaer ved at tilbyde dem 10 kroner mere i timen. Hvis det fortsætter, får vi en lønfest, siger murermester Carsten Laursen fra Aarhus. 

LO-formand i Aarhus Ole V. Christiansen ser ikke tegn på lønfest. 

- Der er godt nok svært at skaffe nok murere, tømrere og industriteknikere i Aarhus. Men en lønfest kan jeg ikke få øje på. Inden for byggeriet lægger det en dæmper på lønstigningerne, at arbejdsgiverne her i Aarhus har taget tusindvis af udenlandske håndværkere herop, siger Ole V. Christiansen. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.