Flemming Vinther: Løhde vil stjæle vores rettigheder!

Flemming Vinther er helhjertet fagforeningsmand og brænder for den danske model som grundlag for et stærkt offentligt og privat arbejdsmarked og for det danske velfærdssamfund.

Som formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg spiller han en hovedrolle ved de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område. Her er han nemlig topforhandler for de 180.000 statsligt ansatte, ligesom han var det i 2015, 2013 og 2011.

Op til forhandlingerne om OK18 har Flemming Vinther efterlyst et opgør med den finansministrielle logik, der dræner de statslige arbejdspladser for energi og engagement. Statens ansatte skal ikke betale for regeringens konsekvente underfinansiering af den offentlige sektor, lyder det, under parolen ’nok er nok.

Til daglig er Flemming Vinther formand for HKKF, fagforeningen for konstabler og korporaler i hæren og for de statsligt ansatte på LO-området i OAO-Stat, ligesom han sidder i LO Daglig Ledelse.

Flemming Vinther vil blogge om overenskomstforhandlingerne fra et lønmodtagerperspektiv.

HVOR BIZART DET end kan virke, så er vi kun syv måneder efter slagsmålet om OK18 på vej ind i en voldgift om den betalte spisepause.

Sagen handler om, at arbejdsgiverne på seks skoler har fjernet medarbejdernes ret til betalt spisepause. Det gjorde de før OK18. Det var et brud på overenskomsten.

Det har vi forsøgt at rette op på ved at få Moderniseringsstyrelsen til at bede deres lokale ledere om at efterleve overenskomstaftalen. Konkret ved at sikre at de mere end 1.000 medarbejdere på skolerne får den spisepause, som de hele tiden har haft ret til.

Egentlig meget enkelt, synes jeg. Men det synes Moderniseringsstyrelsen ikke. De fastholder, at fordi spisepausen var væk før OK18, så har medarbejderne heller ikke ret til den fremover.

Men at ledelsen har gjort noget forkert før OK18 retfærdiggør ikke, at de bliver ved med at gøre noget forkert. At de har brudt aftalen i flere år, giver dem ikke lov til at blive ved med at bryde aftalen.

VED OK18 LYKKEDES DET at opnå enighed om retten til betalt spisepause. Som det fremgår af forliget “Parterne er enige om, at retten til betalt spisepause ekspliciteres som en overenskomstmæssig ret, hvor en sådan ret består i dag.” Derefter burde der ikke kunne opstå tvivl. De ansatte på de omstridte skoler er jo netop ansat på overenskomstområder hvor retten til betalt spisepause også gjaldt inden OK18. Så de har ret til betalt spisepause. Punktum.

Det bizarre i sagen er, at de seks skoler er omfattet af overenskomster, hvor den betalte spisepause er en rettighed. Og at Moderniseringsstyrelsen og Innovationsministeren alligevel fastholder, at de ansatte på skolerne ikke skal have den ret.

I en pressemeddelelse skriver Moderniseringsstyrelsen: ”Vi står fuldstændig ved forårets overenskomstaftale. Alle medarbejdere på de statslige arbejdspladser, der før OK18 havde betalt spisepause har det også fremover. Vi mener bare, at skolerne er en udvidelse af OK18-aftalen”

Men skolerne er ikke en udvidelse af aftalen. De har hele tiden været omfattet af overenskomst med ret til betalt spisepause. Ledelsen har bare ikke overholdt aftalen.

Derfor handler sagen ikke om, at nye grupper skal have betalt spisepause. Den handler om, at mere end 1.000 ansatte er blevet snydt for deres spisepause før OK18. Og nu vil Moderniseringsstyrelsen ikke være med til at håndhæve aftalen ved at give dem spisepausen igen.

MODERNISERINGSSTYRELSEN  udtaler i samme pressemeddelelse: ”Vi kan sagtens se udfordringen for skolerne. Derfor har vi også forsøgt at finde fælles løsninger og tilbudt fagforeningerne at udvide aftalen, så den også kommer til at gælde for de medarbejdere på skolerne, der ikke havde betalt spisepause før OK18. Det har fagforeningerne ikke været indstillet på, og så må vi have sagen prøvet ved en voldgift”

Det er jo fint, at Moderniseringsstyrelsen kan se udfordringerne. Det virker bare ikke som om, at de tager dem rigtig seriøst. I hvert fald var deres ”tilbud” at reducere medarbejderens løn i bytte for at de får en spisepause. De vil altså lade medarbejderne betale for en rettighed, som de allerede har, og som vi sammen sloges for at sikre ved OK18.

IGEN STÅR VI overfor en arbejdsgiver som forsøger at stjæle vores rettigheder. Både på de lokale arbejdspladser og centralt i Moderniseringsstyrelsen. Det ville vi ikke acceptere ved OK18. Og det kommer vi ikke til at acceptere nu.

Derfor fører vi nu sagen i det fagretslige system. Sådan er ”mekanikken” i aftalesystemet, når der er uenigheder. Men at vi skal have denne uenighed nu, efter at have brugt dage, uger og måneder på netop dette spørgsmål ved OK18, kan alene opfattes som en provokation fra vores minister og statslige arbejdsgiver.

Vi var klar til at lægge OK18 bag os. Vi er klar til at lave aftaler og i fællesskab at skabe attraktive arbejdspladser på statens område. Det er vores arbejdsgiver tydeligvis ikke.

Det gør mig ærgerlig, og det gør mig vred. Ærgerlig, fordi det vil stå i vejen for gode aftaler til gavn for vores medlemmer og statens medarbejdere, at klimaet og tilliden atter får en ”mavepuster”. Og vred, fordi det er en helt igennem uanstændig opførelse fra en arbejdsgiver anno 2018.

JEG ER DYBT FRUSTRERET over, at vi nu igen skal have et slagsmål om den betalte spisepause. Det havde vi så rigeligt af ved OK18. Men offentlig ansatte skal kunne have tillid til, at ministerens underskrift betyder noget. De skal vide, at arbejdsgiver ikke kan komme som en tyv om natten og stjæle deres rettigheder. Og de skal vide, at vi altid – som i hver evig eneste gang – er klar til at kæmpe, når medlemmernes rettigheder krænkes.

Derfor er vi selvfølgelig klar til at føre sagen i en voldgift. Og derfor handler sagen om mere end de 1000 medarbejdere på skolerne– selvom det i sig selv er alvorligt nok.

Derfor er jeg også taknemmelig for den opbakning, kollegerne på skolerne allerede har fået fra andre offentligt ansatte og andre borgere. Jeg håber, at det kan være med til at overbevise ministeren om at leve op til aftalen. Og jeg ved, at opbakningen betyder meget, for de kolleger der lige nu må arbejde 2,5 mere om ugen uden at få en krone for det, fordi deres arbejdsgiver ikke overholder vores aftaler.

Vi har før vist, at sammen er vi stærke. Lad os vise det igen.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden

Nyheder

Populært turiststed forbyder salg af hundekød

Krimi

Trussetyv på spil i villakvarter

Nyheder

USA har nu over tre millioner bekræftede coronasmittede

Krimi

To rumænere knaldet med værktøj for 400.000 kroner

Nyheder

Uhyggelig ulykke: To dræbt og syv kvæstet i populært vandreområde

Nyheder

Så mange får sommerchecken i arbejde

Krimi

Efterlyst: Kender du disse mænd?

Krimi

Dannie er flygtet fra psykiatrisk: Vær forsigtig

Kendte

Flyttede i kollektiv:

Ikke meningen

vi skal være alene

Corona

Ny forskning:

Coronavirus kan

give skader på hjernen

Helt vildt

Kørte 100 km/t med

en af verdens farligste

slanger mellem benene

Nyheder

Nyt kursus for ledige:

"Certificeret

kontaktfladeafspritter"

Krimi

Børnehave er

brudt i brand

Kendte

Kanye West dropper

støtte til Trump:

Jeg vil være præsident

Kendte

Johnny Depp om ekskonen:

Hun sked i vores seng

Kendte

Beatles-stjerne fejrede

fødselsdag med

130.000 gæster 

Rejser

FAKTA:

Her er verdens mest

og mindst rejsevenlige pas

Corona

Nu må vi samles

100 mennesker

Nyheder

Flyselskab fyrer 1.000

Nyheder

Niece i ny bog:

Far ødelagde

Donald Trump

Kongelige

Joachim samler

familien:

Fars fede ferie

Kendte

Mikkel Hansen

springer ud

Krimi

Fremmedkriger anholdt

i Københavns Lufthavn

Kendte

Johnny Depp i retten:

Afviser hustruvold

Nyheder

Præsident negligerede

corona - nu er han

selv smittet

Nyheder

Dømt for vanrøgt:

Svineavler må ikke

arbejde  med svin 

Biler

Få kender loven:

Denne trafikfejl

kan koste dig dyrt

Corona

Så få er nu

indlagt med corona

Sex og samliv

Vi bor alene

som aldrig før

Krimi

Dreng frifundet for

voldtægter af

12-årig pige

Nyheder

Her får du mest

sommerhus for pengene

Kendte

Tillykke

Ringo Starr

er blevet 80 år

Sundhed

Ny forskning

E-cigaretter øger

riskio for paradontose

Film og TV

Halle Berry i shitstorm

Udtalte sig om

transkønnet

Dyreliv

Choktal:

Over 2.000 katte

bliver kørt over om året

Nyheder

B&O styrtbløder

Krimi

Lindholm brænder

Corona

USA runder

130.000 dødsfald

Kendte

Vild med dans-vært:

Køber hus til

31,5 millioner

Nyheder

Partifælle opfordrer

Thulesen Dahl

til at gå af

Nyheder

Angreb på slappe nosser

udløser shitstorm

Kongelige

Nettet strammes om

skandaleprinsen

Nyheder

De fleste firmaer

undgår udbytteforbud

Krimi

Uskyldig kvinde kørte ind i politiets sømmåtter

Nyheder

Hongkong:

Skoler skal fjerne

forbudte bøger

Kendte

Nicki Bille: - Jeg vil være træner

Krimi

Bomben mod Skat:

Kameraer filmede

hvid varebil

Krimi

Sommerkontrol af spritkørsel: Så mange er sigtet - så mange uheld med sprit i blodet

Krimi

Forsvundet i snart to måneder - stadig intet nyt

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Kendte

En af de største: Ennio Morricone er død - 91 år

Nyheder

Irriteres du også af falske profiler på Instagram? Sådan slipper du for dem

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Nyheder

Derfor skal du vente med at udskifte dit olie- eller gasfyr

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Stor skade

på atomanlæg

Nyheder

Hård kritik:

Nedlukning på kant

med Grundloven

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97 procent dør

Sport

Dansker scorer

hattrick - igen!

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident