Der er lagt op til lange, seje forhandlinger, når EU's fiskeriministre mandag skal blive enige om næste års fordeling af fiskekvoter i Østersøen.
Det vurderer fiskeriminister Karen Ellemann (V).
Hun har netop fået Folketingets opbakning til at gå imod EU-Kommissionens udspil om torskekvoter og et totalforbud mod ålefiskeri.
- Jeg drager mod Luxembourg med en bevidsthed om, at det ser vanskeligt ud, siger hun.
I EU-Kommissionens årlige forslag til fiskekvoter i Østersøen indgår for første gang et forbud mod fiskeri af ål.
Den truede ål er normalt ikke blandt de årlige kvoteforslag. Men den har fået en plads på grund af sin historisk lave bestand i Østersøen.
Et forbud vil være alt for drastisk, lyder Karen Ellemanns vurdering.
- Der er fiskere i Danmark, der har ål som deres væsentligste fiskeri. Det er klart, at der er flere fiskere, der vil blive meget hårdt ramt.
- Vi har lavet planer og reguleret det både i Danmark og EU efter reglerne for genopretning af bestanden. Dem følger vi til punkt og prikke, siger hun.
Hun mener, at åleforslaget bør diskuteres i en større europæisk sammenhæng.
Desuden foreslår kommissionen også at fastholde kvoten for Østersøens vestlige torskebestand. Også den er vigtig for danske fiskere, påpeger Ellemann.
- I 2017 har vi haft en meget kraftig reduktion af torskekvoten. Det niveau har man tænkt sig at videreføre.
- Det vil man, på trods af den faglige rådgivning man får, der siger, at man sagtens kan forøge kvoten og være fuldstændig inden for bæredygtigheden, siger hun.
Her henviser ministeren til den seneste rapport fra Det Internationale Havundersøgelsesråd, Ices, der rådgiver EU i forhold til fiskebestandene.
Hvor ministeren er mere optimistisk med at finde hjælp hos sine europæiske kolleger i ålestriden, ser det anderledes ud på torskefronten.
Desuden vil kommissionen blandt andet også reducere kvoten på torsk i den østlige del Østersøen med 28 procent, men lægger op til øget fangst af brisling og laks.
Både Danmarks Naturfredningsforening og miljøorganisationen Greenpeace har rost EU-Kommissionens åle-forslag.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.