Danmarks Fiskeriforening mener, at fiskekvoterne i Østersøen for 2023 er en katastrofe. Det fortæller foreningens formand, Svend-Erik Andersen.
- Det er en katastrofe for fiskerne i området, fordi de nu for tredje år i træk næsten ingen mulighed har for fiskeri i deres hjemhavn, siger han.
Udmeldingen kommer, efter at EU-landene mandag er blevet enige om at fortsætte sidste års begrænsede kvoter for torskefiskeri.
Her blev torskekvoten i den vestlige Østersø reduceret med 88 procent.
Det er EU-landenes fiskeriministre, der står bag beslutningen. Ifølge Rasmus Prehn (S), der er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, skydes den smalle kvote, at torskebestanden i Østersøen "ser meget kritisk ud".
Det er Svend-Erik Andersen ikke uenig i. Men ifølge ham skyldes den dårlige bestand ikke fiskeriet.
- Vi mener, at der skal sættes meget større fokus på havmiljøet i Østersøen for at forbedre det. Det er den reelle årsag til den dårlige torskebestand, siger han.
Han nævner også bestanden af sæler som et problem for torskebestanden.
I Danmarks Naturfredningsforening er man godt tilfreds med torskekvoterne i Østersøen det kommende år.
Det fortæller Cathrine Pedersen Schirmer, der er foreningens havpolitiske seniorrådgiver i en pressemeddelelse.
- Det er godt, at EU's fiskeriministre tager den dårlige miljøtilstand i Østersøen alvorlig og handler på nedgangen af vigtige fiskebestande ved at sætte fiskekvoter efter et forsigtighedsprincip, siger hun.
Svend-Erik Andersen mener dog, at man har været for forsigtige i EU. Han forklarer, at eksperter fra det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) har lagt op til, at torskekvoten kunne øges i 2023.
- Vi har appelleret til, at man i henhold til ICES' rådgivning forøgede kvoten lidt, så man kunne have et lidt bedre økonomisk udbytte af fiskeriet, siger han.
Ifølge Danmarks Fiskeriforening rammer kvoterne fiskere på Fyn, Sjælland og i særdeleshed på Bornholm.
Svend-Erik Andersen forklarer, at der meget få fiskere tilbage på Bornholm.
Men med kvoterne er fiskeriet praktisk talt gået i stå i Østersøen ud for øen. Flere bornholmske fiskere drager derfor til blandt andet Nordjylland for at få fangsten hjem.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.