Nogle gange kan man synes, at man gør alt det rigtige og passer og plejer sine nysåede planter - og alligevel går det galt.
Din jord kan nemlig spænde ben for de gode planteoplevelser.
Heldigvis kan du gøre en hel del selv for at forbedre din havejord. Det fortæller havefaglig rådgiver hos Haveselskabet Louise Møller.
- Det bedste, man kan gøre, er at jordforbedre. Der skal man først og fremmest finde ud af, hvilken jord man har i haven - er den sandet eller leret?, siger Louise Møller.
Og hvis du ikke allerede ved det, så kan du lave en nem test. Louise Møller kalder det for pølseprøven.
- Man tager en håndfuld jord og klemmer i hånden. Hvis man kan forme en pølse, har man lerjord. Falder den fra hinanden, har man sandjord. Det er meget godt at tage udgangspunkt i, siger Louise Møller.
Uanset om du har den ene eller anden type, vil den have godt af at blive jordforbedret med kompost. Har du ikke din egen kompost i haven, kan du sandsynligvis hente noget på den lokale genbrugsstation.
Alternativt kan man også købe produkter som komposteret hestemøg eller jordforbedring i havecentret eller byggemarkedet, siger haverådgiveren.
Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er en løsning, der er banket af på en weekend, og så er din jord fantastisk.
- Det er noget, der tager tid - og med det mener jeg år. Så man gør lidt hvert år for at forbedre sin jord. Og det kan tage mange år, siger Louise Møller.
Er I flyttet ind i et nybyggerkvarter, er der desværre ret stor risiko for, at der følger en næringsfattig og kompakt jord med i købet.
- Den ene udfordring er, at man har gravet noget af det jord op, der før har ligget dybt nede og ikke indeholder humus, som er døde, omsatte plantedele, der er næring i.
- Den anden udfordring er, at når husene er blevet bygget, har der kørt tunge maskiner, så jorden er blevet presset sammen. Hvis den ikke bliver løsnet igen, har vandet svært ved at sive ned. Så får man en vandmættet jord, og så rådner planternes rødder simpelthen.
Har I en meget sammenpresset jord, hvor der samler sig regnvand, kan man grubbe jorden - det vil sige løsne den i de dybere jordlag. Det er dog et projekt, der kræver professionel hjælp med maskiner.
Hvis jorden er meget leret og fast, er det også et godt fif at forbedre den med vasket grus.
Det fortæller foto- og havejournalist Kenn Römer-Bruhn, som er indehaver af Blomsterhaven og medforfatter til bogen "Din have - dine regler".
- Med vasket grus kommer der ilt til rødderne. Det må endelig ikke forveksles med almindeligt grus, fastslår Kenn Römer-Bruhn, for i vasket grus er alle lerpartiklerne nemlig vasket væk.
Tilsætter du almindeligt grus, som indeholder ler, vil du bare forværre problemet.
- Når du rører ved vasket grus, kan du ikke se, du har rørt ved det. Du er ikke støvet på hånden, forklarer han.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.