Statsministeren har udskrevet valg, der afholdes 1. november, og det betyder, at de håbefulde politikere landet over må hænge valgplakater op fra lørdag, den 8. oktober, klokken 12.
Bliv klogere på reglerne her:
* Valgplakater i forbindelse med eksempelvis folketingsvalg, kommunale og regionale valg, må hænges op på offentlige veje og private fællesveje i perioden fra klokken 12.00 den fjerde lørdag før valgdagen til otte dage efter valget. Det skyldes særligt et hensyn til kendte valgdatoer langt ude i fremtiden, hvor valgkampen op til valgdagen kan blive meget lang.
* Ved folketingsvalg må ophængning af valgplakater dog ske fra statsministerens annoncering af valgets udskrivelse, hvis der er under fire lørdage til valgdatoen.
* Valgplakater skal være taget ned igen senest otte dage efter valgdagen ved døgnets afslutning. Det samme gælder de midler, der er brugt til at hænge dem op med som for eksempel strips og snore.
* Valgplakater må hænges op på master til vejbelysningen og til brug for elforsyningen på både offentlige veje og private fællesveje.
* Derudover må valgplakater på offentlige veje også hænges på vejtræer, hegn samt på indretninger fæstnet i jorden, der har til formål at fremvise valgplakater.
* De må ikke hænge på en måde, som ødelægger for eksempel vejtræer. Derfor må de ikke sømmes, nagles eller skrues fast, ligesom træerne heller ikke må saves i eller beskæres.
* Plakaterne skal være forsynet med navn, adresse, mailadresse og telefonnummer på den person, der er ansvarlig for ophængningen (typisk kandidaten eller partiorganisationen).
* Valgplakater, som er ophængt i strid med reglerne, skal tages ned inden 24 timer, efter at vejmyndigheden har påbudt det. Overholdes påbuddet ikke, kan Vejmyndigheden nedtage valgplakaterne.
* Kommunen har pligt til at opkræve de udgifter, som der har været forbundet med at tage plakaterne ned. Når valget er slut, og alle plakater er taget ned og optalt, vil den ophængningsansvarlige i så fald få en regning.
Her må plakaterne ikke hænge:
* På eller over motorveje, motortrafikveje og disse vejes rampeanlæg.
* I midterrabatter, rundkørsler, midterøer og lignende på strækninger, hvor den tilladte hastighed er over 60 kilometer i timen.
* Plakaterne må ikke dække for afmærkning som færdselstavler. De må generelt ikke udgøre en fare for trafikken.
* På højspændingsmaster, transformerstationer og kabelskabe.
* Nærmere end 0,5 meter fra kørebanekant eller 0,3 meter fra cykelstikant målt fra den nærmeste kant af valgplakaten.
* Lavere end 2,3 meter direkte over fortov eller cykelsti målt fra nederste kant af valgplakaten.
* Højere end 1,5 meter under laveste strømførende ledning målt fra øverste kant af valgplakaten.
* I parker, grønne områder, kirkegårde og hegn omkring disse.
Kilder: Indenrigs- og Boligministeriet, Rigspolitiet.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.