En 17-årig dreng og en 13-årig pige er blevet anholdt i forbindelse med mandagens drab på en 13-årig pige i Hjallerup i Nordjylland.
Generelt bliver de sociale myndigheder involveret, hvis en person under 18 år begår kriminalitet.
Men mens personer over 15 år kan blive straffet som voksne, gælder der andre regler for børn under den kriminelle lavalder.
Læs mere om den kriminelle lavalder her.
- Per straffelovens paragraf 15 kan handlinger foretaget af børn under 15 år ikke straffes ved en domstol. Det gælder uanset forbrydelsens alvorlighed.
- Det er dog ikke nødvendigvis uden konsekvenser, hvis et barn begår kriminalitet.
- Børn og unge under 15 år kan godt blive anholdt, afhørt og ransaget i tilfælde af mistanke om kriminalitet.
- For børn og unge mellem 10 og 17 år, der er mistænkt for at have gjort noget kriminelt, kommer Ungdomskriminalitetsnævnet (UKN) i spil.
- Mistænkte børn mellem 10 og 14 år vil blive indkaldt til et møde i UKN. Da unge over 15 år godt kan blive dømt, er det op til en dommer at beslutte, om de skal til et møde i UKN.
- På mødet deltager en ansat fra politiet, en repræsentant fra kommunen og en dommer.
- UKN vil efter mødet afgøre, hvilke indsatser der skal sættes i gang for, at barnet eller den unge kan leve et liv uden kriminalitet.
- Det er altså ikke rets- og fængselsvæsnet, der har ansvaret for børn under 15 år, men derimod de sociale myndigheder, som i yderste tilfælde kan beslutte at anbringe vedkommende uden forældrenes samtykke.
- Selv om børn under 15 år ikke kan dømmes ved en domstol, kan børn helt ned til 4 år stilles erstatningsansvarlige.
- Den kriminelle lavalder har i lang tid været 15 år med undtagelse af en periode mellem 2010 og 2012, hvor den fra politisk side først blev sænket og derefter hævet igen.
- Den kriminelle lavalder varierer fra land til land. I Schweiz kan man straffe børn helt ned til ti år gamle.
- I andre lande skal unge op til 18 år for ungdomsdomstole, som typisk tager midler som anbringelse og social hjælp i brug.
Kilder: Juraviden.dk, Legal Desk, Det Kriminalpræventive Råd
/ritzau/