Fagforeninger vil formidle job via sms og mail

Når der eksempelvis er brug for folk til metroen, hvor mændene på billedet arbejder, vil LO Hovedstaden for fremtiden sende mail og sms ud til sine medlemmer. (Foto: Arkivfoto: Bax Lindhardt, Scanpix)

Ny jobformidling via sms og mail skal sikre virksomheder i hovedstaden kvalificerede folk til tiden. LO Hovedstaden, der står bag det nye initiativ, håber, at jobformidlingen vil kunne hjælpe flere ledige i job.

Fagbevægelsen i hovedstaden går nu nye veje for at sikre kvalificeret arbejdskraft til store byggeprojekter og for at hjælpe ledige medlemmer i job.

Når en entreprenør mangler folk, vil lokale fagforeninger via sms og mail informere samtlige medlemmer om de nye jobmuligheder. På den måde har håndværkere, der er i job, chancen for at rykke videre til nye projekter, og ledige har mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet. 

Det er LO Hovedstaden, der står i spidsen for den kommende satsning, som er en del af et samarbejde mellem jobcentre, arbejdsgivere og fagbevægelse i hovedstaden og Nordsjælland.

Ifølge Per Olsen, der er formand for LO Hovedstaden, er målet at skabe én indgang til arbejdsmarkedet, som både virksomheder og lønmodtagere kan få gavn af. 

- Jobcentrene kan aktivere og sende ledige i den retning, arbejdsgiverne efterspørger. Som fagbevægelse kan vi også kontakte medlemmer, der er i arbejde. Når vi får en henvendelse fra en arbejdsgiver, kan vi sende den bredt ud og sige, at nu skal der bruges betonarbejdere, murere eller elektrikere og på den måde åbne arbejdsmarkedet op, siger Per Olsen.

Til kamp mod vikarbureauer

Målet er, at information om ledige job skal ud til medlemmerne på sms eller mail inden for 24 timer efter, at en arbejdsgiver har givet besked om sit behov. Ifølge LO-formanden er det tanken, at den nye jobformidling skal stå sin prøve, når der skal rekrutteres folk til store projekter som metroen, letbanen og kommende hospitalsbyggeri.

- Når der lander en ordre, og og en entreprenør skal bruge folk til metroen eller til et hospitalsbyggeri, ser vi på, hvilke fagforeninger, det er relevant at sende information ud til. Derefter sender fagforeningerne besked ud til medlemmerne, siger Per Olsen om projektet, der så småt begynder i december og foldes helt ud i 2018.

Ambitionen er, at fagbevægelsens jobformidling skal matche den service, som vikarbureauerne  i dag bistår virksomhederne med, fortæller Per Olsen. 

- Vi skal være lige så dygtige som vikarbureauerne. Der skal være én indgang for virksomhederne og hurtig omsætning, siger Per Olsen og tilføjer:

-  Vi håber, at vi samtidig kan være med at skabe job til de, der i dag står uden for arbejdsmarkedet. Det kan være svært at rykke en betonarbejder direkte fra ledighed og ind på et stort projekt, men vi tror på, at vi ved at rykke folk, der er i arbejde, kan skabe huller til dem, der har svært ved at komme ind, siger Per Olsen, der også håber, at initiativet kan hjælpe udenlandsk arbejdskraft videre til nye projekter.  

Arbejdsgivere glade for initiativ

Initiativet kommer på et tidspunkt, hvor arbejdsgivere jævnligt melder om mangel på faglært arbejdskraft, og hvor prognoser viser, at der ikke er tilstrækkeligt med dansk arbejdskraft til at klare de kommende opgaver. 

Som chefkonsulent i Dansk Byggeri, Jakob Krohn-Rasmussen, siger: 

- Vi kommer til at mangle alt undtagen malere. Der er kamp om de gode folk hele vejen rundt. 

Han hilser LO Hovedstadens nye initiativ velkomment. Og vil især være opmærksom på, om der bliver tale om hurtig formidling af folk med de rette kvalifikationer. 

- I dag oplever vi, at det nogle gange er svært for jobcentrene at vide, hvilke varer de har på hylderne. Det vil være glimrende, hvis initiativet kan hjælpe med at sikre en mobil arbejdsstyrke, siger Jakob Krohn-Rasmussen.