Den nye jobaftale skal gøre socialrådgivernes arbejde med sagsbehandling enklere og lettere og samtidig spare penge.
Nu bliver der ryddet op i job-indsatsen: Her er de nye regler for ledige
Beskæftigelsesministeriet skønner, at kommunerne med aftalen frigøres for samlet 500 millioner kroner – svarende til 1.000 medarbejdere. Derfor er det vigtigt, at minde kommunerne om, at det ikke skal føre til nedskæringer rundt på landets jobcentre.
Det mener formand i Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau.
- De kommuner, der klarer sig bedst, er dem, der har investeret i flere socialrådgivere og i det hele taget forstærket sig på beskæftigelsesområdet. Hvis man vil lave en besparelse, så er den bedste måde at hjælpe folk videre i deres liv. Det vil være en falliterklæring at bruge denne aftale til at fyre nogle medarbejdere, siger Majbrit Berlau til Avisen.dk.
I HK Kommunal er man ligeledes opmærksom på, at den nye aftale ikke skal give nogle kommuner anledning til en spareøvelse.
- Det vil sætte en stopper for, at man kan opnå forbedringer. De tiltrængte forenklinger skal løfte indsatsen og give medarbejderne mere tid til borgere og virksomheder, så indsatsen kan tilpasses til den enkelte. I forvejen er medarbejderne presset til det yderste, og det er nu engang medarbejderne, der skal have tid til at løfte indsatsen med faglighed og fornyelse. Nedskæringer ville være gift for indsatsen og ganske givet betyde, at de nødvendige resultater ikke kan opnås, siger næstformand i HK Kommunal Mads Samsing.
Både Majbrit Berlau og Mads Samsing understreger, at aftalen er skridt i den rigtige retning, når det kommer til at give en bedre sagsbehandling til de ledige danskere.
Kommunernes eget ansvar
De mange millioner vil blive frigjort ved at mindst 25 procent af de såkaldte kontaktforløb for korttidsledige vil blive flyttet fra kommunernes jobcentre og over i a-kasser. Det vil begynde som en forsøgsordning, der kører frem til 2023.
Derudover skal regelforenklinger gøre det lettere for kommunerne at få ledige af dagpenge og kontanthjælp.
Hos Kommunernes Landsforening (KL) sidder man dog ikke med samme facit, som de gør i Beskæftigelsesministeriet. Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, tænker ikke, at der vil blive plads til besparelser.
- Jobcentercheferne har regnet på tingene, og de kan ikke komme frem til, at der skulle være mange millioner at spare via denne nye aftale, siger han.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) stoler på ministeriets beregninger, og håber, at kommunerne vil investere i at hjælpe dem, som er længst væk fra arbejdsmarkedet.
- Det er op til kommunerne, om man vil skære stillinger fra eller ej. Vi tager ikke penge fra kommunerne for de dagpengemodtagere, som tager over i a-kasserne. Vores budskab til kommunerne er, at nu får de mere muskelkraft, siger Troels Lund Poulsen.