Med et bredt politisk flertal bestående af Venstre-regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er der torsdag indgået en aftale om et nyt dagpengesystem.
Aftalen indebærer blandt andet, at der bliver tre såkaldte karensdage om året, og at dagpengesystemet tilføres 300 millioner kroner mere end det nuværende.
Til gengæld rammes de nyuddannede for hårdt, mener både LO, FTF og HK.
De to førstnævnte er ellers overordnet tilfredse med aftalen, mens HK er kritisk.
- Jeg mener, at politikerne efterlader en alt for høj regning til de nyuddannede dimittender. Dimittendsatsen for nyuddannede bør i mine øjne være højere end 71,5 procent, siger LO-formand Harald Børsting i en pressemeddelelse.
- Vi nåede i kommissionen frem til, at 78 procent var rimeligt. Det er naturligvis sympatisk, at der ikke ændres ved dimittendsatsen for forsørgere. Men jeg synes, sondringen mellem forsørgere og ikke-forsørgere er uhensigtsmæssig.
- Den sondring hører ikke hjemme i dagpengesystemet, siger han.
Karensdage er en væsentlig del af finansieringen af den systemomlægning, som kommissionen foreslår, og en sænkning af antallet kræver derfor, at der findes penge andre steder.
En del af disse skal hentes ved at sænke dimittendsatsen til et lavere niveau end de 78 procent af den maksimale dagpengesats, som kommissionen har anbefalet. Parterne er enige om 71,5 procent i aftalen. Dog skelnes der mellem forsørgere og ikke-forsørgere.
Formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, mener ikke, at politikerne har ryddet helt op i systemet trods den nye aftale.
- Vi får den rigtige dagpengemodel nu med op til tre års dagpenge og fleksibel genoptjening. Det er et mere retfærdigt og mere enkelt system, hvor færre vil falde ud, og flere vil komme tættere på job.
- Det er også rigtig positivt, at politikerne har lyttet til lønmodtagerne og begrænser det til tre karensdage om året, men det er helt urimeligt, at de nyuddannede skal betale så stor en del af prisen, siger hun i en pressemeddelelse.
Kim Simonsen, formand for HK, giver intet for aftalen.
- Det her er at løbe fra alle aftaler og løfter. Lønmodtagerne skal betale i både pose og sæk. Jeg mener, det er helt urimeligt, det er ærgerligt, og det er direkte dumt, siger Kim Simonsen i en pressemeddelelse.
- Politikerne lovede og lovede, at dagpengesatsen ikke skulle sættes ned. Men det er dét, der er sket. Med en dimittendsats på sultegrænsen og med karensdage ovenikøbet kan man da kun kalde det for et løftebrud, siger han.
/ritzau/