De fleste forbinder nok hverdagsmorgener med travlhed og begrænset tid - også til at sætte sig og spise havregrynene eller ostemaden.
Men faktisk kan man gøre det ret nemmere for sig selv ved hjælp af diverse tricks, der skaber en god morgenmadsrutine.
For det første er det en god idé at være realistisk. Det siger Jon Fuglsang, der er måltidsforsker ved Ernærings -og Sundhedsuddannelsen på Københavns Professionshøjskole.
- Morgenmad er måske ikke særlig velegnet til, at man skal op og designe den forfra hverdag, og at den skal være Instagram-venlig.
- Det begynder meget hurtigt at blive uoverskueligt, og man begynder at bruge en masse tid og få gjort noget, som man ikke har særlig meget tid til, siger han.
Jon Fuglsang understreger, at det ikke betyder, at man skal droppe at spise en ordentlig morgenmad med gode råvarer.
Han foreslår, at man for eksempel finder én ting, som man kan forfine.
- Man kan forfine sin havregrød, så den sidder lige i skabet, og man har det rigtige blandingsforhold. Det er en simpel ting, men den kan variere rigtig meget, siger måltidsforskeren.
Har man et højt ambitionsniveau, kan man begynde at lave sin morgenmad aftenen før. Her kan man lave en surdej til boller, som derefter kan bages i ovnen om morgenen.
Vil man have frugttopping til for eksempel havregrøden, kan det også skæres om aftenen, hvis det er svært at nå om morgenen.
- Hav noget til tre-fire dage, som kan få grøden til se at mere indbydende ud, siger Jon Fuglsang.
Spørger man madskribent og kogebogsforfatter Marie Melchior, kan man om aftenen også lave det, det hedder Bircher-mysli.
Det består af havregryn, æblemost, revet æble og yoghurt naturel, lidt citronsaft og honning samt citronskal, som skal blandes sammen.
Og det skal sættes på køl, så det er klar til at blive spist morgenen efter. Her kan man toppe Bircher-myslien med noget forskelligt såsom græskarkerner, frugt og nødder.
- Jeg foreslår, at man laver en lidt stor portion, for det kan godt holde sig i flere dage, hvis det står på køl.
- Man kan lave det til sin familie, men hvis man bor alene, kan man lave en stor portion og have morgenmad til hele ugen, siger Marie Melchior, der blandt andet er forfatter til bogen "Morgenmad - Spis dagen godt i gang".
Hun er enig i, at man skal være realistisk, og siger, at man ret hurtigt kan gøre morgenmaden lækker for sig selv.
- At lave et spejlæg tager måske to minutter. Spinat tager et minut på panden. Og allerede der har du jo et godt måltid, siger hun.
Man kan også gøre det nemt for sig selv ved at have morgenmaden stående klar i bokse i køleskabet. Det gælder, både hvis man spiser hjemme eller tager maden med på farten.
- Hvis man ved, at man ikke har tid til at spise morgenmad hjemme, så har man lavet sin morgenmad portionsanrettet i en boks i køleskabet. Så det eneste, man skal, er at åbne køleskabet, tage den, gå og måske gribe en banan fra frugtskålen, siger Marie Melchior.
/ritzau fokus/
Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.