Erhvervsminister bløder op på nye regler for boliglån

Få dage før nye regler for boligmarkederne i København og Aarhus skulle træde i kraft, har erhvervsminister Brian Mikkelsen besluttet, at de skal ændres. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix)

Efter kritik af nye regler for boliglån vil erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) bløde op, så reglerne indføres gradvist over en længere periode.

Dermed vil han forhindre, at bunden går ud af boligmarkedet i Aarhus og København som følge af de nye regler, der skulle være trådt i kraft 1. oktober - altså om to dage.

Det meget korte varsel forklarer ministeren således:

- For det første har jeg i dag fået nye tal fra bankerne, der ser noget anderledes ud end dem, som var udgangspunktet, da styresignalet blev lavet.

- For det andet er det her blevet opfattet langt hårdere, end det var tiltænkt. Det har givet uro og utryghed, og det har jeg valgt at reagere på.

- Der er ingen unge førstegangskøbere, der skal frygte for ikke at kunne få et nyt lån på mandag.

Hvordan den bebudede trappemodel helt præcist skal skrues sammen, har erhvervsministeren endnu ikke lagt sig fast på.

Men udgangspunktet er, at kravene indfases over en længere periode for at sikre en mere flydende overgang.

Brian Mikkelsen vil lørdag mødes med Finansdanmark, der repræsenterer banker og pengeinstitutter, for at diskutere reglerne og håndhævelsen af dem, siger han.

Det nye styresignal vedrører en række kommuner i Storkøbenhavn og Aarhus, hvor prisudviklingen er gået stærkt de senere år.

Det hed sig oprindeligt, at realkreditselskaberne skulle nedbringe antallet af lån i disse områder til familier, som optager afdragsfri eller variabelt forrentede lån på fire gange husstandsindkomsten eller mere.

De måtte ifølge det oprindelige udspil fremover kun udgøre 15 procent af realkreditselskabernes udlån.

I dag udgør disse lån en andel på over 35 procent, og det har vakt bekymring for, om boligmarkedet i de to byer ville tage et alt for voldsomt dyk.

På samme måde blev det forudsagt, at unge førstegangskøbere ville kunne få svært ved at købe hus, ligesom ældre risikerede at blive ude af stand til at låne i friværdien i deres hus.

/ritzau/