Risikoen for at komme på sygedagpenge er dobbelt så stor, hvis du har et hårdt fysisk arbejdsmiljø. Det viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Læs også: Håndværkere og SOSU'er slider sig syge på jobbet
Det går hårdest ud over dem med de korteste uddannelser. Eksempelvis har en rengøringsassistent 67 procent højere risiko for at komme på sygedagpenge end en leder.
Så meget er din risiko for at komme på sygedagpenge forøget
Hårdt arbejdsmiljø er udregnet ift. almindeligt arbejdsmiljø. Kvinder ift. mænd. Rygere ift. ikke-rygere. Faggrupperne er udregnet ift. ledere og vidensintensivt arbejde, og uddannelsesniveauer ift. ufaglærte.
Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Beskæftigelsesministeriet
Den branche, der er værst ramt af fysisk hårdt arbejdsmiljø, er byggeriet. Her har hver fjerde medarbejder et hårdt fysisk arbejdsmiljø.
Og af de medarbejdere i byggeriet, som har et hårdt fysisk arbejdsmiljø, er det næsten 17 procent, der ender på sygedagpenge. Dermed tredobler et dårligt arbejdsmiljø risikoen for at blive syg.
»Tunge løft og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger igennem flere år nedslider mange og sender dem på sygedagpenge,« siger Jonas Schytz Juul, der er analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Hårdt fysisk arbejdsmiljø fordobler risikoen for sygedagpenge
Andel af faggruppen der modtager sygedagpenge opdelt på dem, der har et hårdt fysisk arbejdsmiljø og dem, der har et almindeligt arbejdsmiljø. Det fysiske arbejdsmiljø er opgjort i foråret 2012, og man skal have modtaget sygedagpenge fem uger i 2013 for at indgå som modtager af sygedagpenge. Procent-tal
Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Danmarks Statistik og Beskæftigelsesministeriet
»Det er helt klassisk. Det er de faglærte og ufaglærte arbejdere, der har det hårde fysiske arbejdsmiljø,« siger Jonas Schytz Juul, der har været med til at lave undersøgelsen.