Enhedslisten kiggede på, da regeringen fredag aften præsenterede en ny PET-lov lavet i samarbejde med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative.
Og den nye lov, der blandt andet indeholder oprettelsen af et tilsyn med Politiets Efterretningstjeneste (PET), imponerer ikke Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.
- De havde her en enestående chance for at vise, at de tager retsstatsprincipper alvorligt, og en enestående mulighed for at hive Danmark ud af vores bundplacering som det demokratiske land med den dårligste kontrol med efterretningstjenesternes arbejde.
- Det er ekstremt skuffende, at de har ladet den chance passere forbi, fastslår Pernille Skipper i en pressemeddelelse.
Hun kalder regeringens nye lov for "varm luft", der ikke kan bruges til ret meget.
- Selv med denne aftale vil der i realiteten ikke være kontrol med PET's arbejde. Når borgere får afslag på et arbejde på grund af en manglende sikkerhedsgodkendelse, som eksempelvis i Sass-Larsens tilfælde, vil der stadig ikke være adgang til at klage, siger hun med henvisning til sagen om den PET-registrerede S-politiker Henrik Sass-Larsen og tilføjer:
- Og der vil stadig ikke være et uafhængigt tilsyn, der kan kontrollere om PET overholder reglerne for deres arbejde.
Hun mener, at den danske lovgivning i årevis har skreget på en øget kontrol med PET's aktiviteter. Og den nye lov er ifølge Enhedslisten alt for blødsøden.
- Det er ikke acceptabelt i en retsstat, at der ikke føres tilsyn med en myndighed med så store beføjelser som PET. Og den uacceptable tilstand får nu lov til at fortsætte, siger hun.
- I alle andre demokratiske lande har man kontrol med efterretningstjenestens arbejde, der er langt mere vidtgående. Danmark er kilometer bagud, og med denne aftale vil vi ikke være i nærheden af at indhente de andre.
Det nye tilsyn får navnet Tilsyn med Efterretningstjenester og vil bestå af en formand og fire medlemmer, som udpeges i Folketingets kontroludvalg.
ritzau/