Enhedslisten er dybt splittet forud for et ekstraordinært årsmøde, hvor det skal besluttes, om Asmaa Abdol Hamid stadig skal være en af partiets spidskandidater. Nyhedsavisen har været i kontakt med 46 af partiets 57 kontaktpersoner fra hele landet. 22 af dem mener, at Asmaa Abdol Hamid fortsat skal have en reel chance for at blive valgt ved næste valg, 16 er til gengæld af den opfattelse, at hun skal sparkes ned ad listen, mens otte ikke vil svare. Og spliden i baglandet er en reel dødsdom, mener samfundsforsker og lektor i politik ved Aalborg Universitet Johannes Andersen.
»Det er dræbende tal for Enhedslisten, og jeg tror ikke, at partiet overlever det her. Asmaa Abdol Hamid er blevet en tabersag for Enhedslisten, og den kan ikke længere landes ordentligt. Temaet Asmaa er hjerteblod for medlemmerne, og det her viser, at fronterne er trukket for skarpt op,« siger Johannes Andersen.
Store følelser
Siden Asmaa Abdol Hamid blev opstillet til Folketinget i maj, har meningsmålinger flere gange sendt Enhedslisten ud af Folketinget. Asmaa Abdol Hamids vævende svar på spørgsmål om blandt andet dødsstraf har ført til intern kritik i partiet. Det fik i weekenden hovedbestyrelsen til at indkalde til et ekstraordinært årsmøde, hvor medlemmerne igen skal tage stilling til den kontroversielle muslim. Og det vækker store følelser i Enhedslistens bagland, hvor meningerne er meget delte.
»Jeg håber ikke, at en flok hysteriske mænd i Enhedslisten lader sig skræmme af en mediestorm og enkelte dårlige meningsmålinger,« siger således Peder Hvelplund, kontaktperson i Hjørring, mens Bent C.C. Hansen fra Frederiksværk indtager den stik modsatte holdning:
Barfod afviser
»Jeg synes bestemt, at hun skal have en lavere placering på listen. For eksempel er det mærkeligt, at hun ikke vil give hånd til mænd.«
Og de kategoriske meldinger er et problem, mener også Jørgen Goul, professor i politik ved Aalborg Universitet.
»Splittelsen er ubehagelig for partiet. Det havde været nemmere, hvis den ene part havde været klart stærkere end den anden,« siger Jørgen Goul Andersen, der ikke tør spå om, hvorvidt partiet overlever striden.
»Men partiet klarer ikke en tur ud af Folketinget, hvis spørgsmålet om Asmaa kommer til at koste så mange stemmer,« vurderer han.
Enhedslistens medlem af Folketinget Line Barfod afviser, at Asmaa-problematikken er alvorlig for partiet.
»Jeg er ikke bange for en demokratisk proces, og vi har tidligere vist, at vi kan håndtere vigtige diskussioner.«
Dannet i 1989 som samarbejde mellem kommunister (DKP), venstresocialister (VS) og Socialistisk Arbejder Parti (SAP). Kom i Folketinget i 1994.
1994 – fik de seks mandater. I 1998 – fem mandater, 2001 – fire mandater og i 2005 – seks mandater.
Partiet har 4.127 medlemmer.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.