Leveret af Ritzau Fokus
Opdateret kl. 17:34
Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har torsdag lavet en aftale om et nyt dagpengesystem.
Men det system er primært finansieret ved at skære i de lediges dagpengeforhold, og det er dybt kritisabelt, mener Enhedslisten.
Partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kalder dagpengeaftalen, som torsdag faldt på plads mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, for "et gigantisk løftebrud":
- Både Helle Thorning, Lars Løkke og Kristian Thulesen Dahl sagde under valgkampen for rullende kamera, at dagpengesystemet ikke ville blive værre.
- De gav håndslag på det for åben skærm. Og nu står vi så her kun få måneder efter, og så er alle pludselig enige om, at det er de ledige selv, der skal betale hovedparten af regningen for politikernes lappeløsninger, siger Johanne Schmidt-Nielsen i en skriftlig kommentar.
Tidligere på torsdagen mødte lige netop finansieringen også kritik fra SF. Partiets formand, Pia Olsen Dyhr, kaldte Dansk Folkeparti "løftebrydere" med henvisning til, at de under valgkampen sagde, at forbedringer i dagpengene ikke skulle betales af de arbejdsløse.
Også hos Akademikernes A-kasse er man oprørt over, at regningen bliver sendt til de ledige.
- Hvis man forringer dagpengesystemet for dimittenderne, risikerer man, at de aldrig melder sig ind og dermed bidrager til det kollektive system. Den besparelse kan vise sig at være den aller dyreste, siger den administrerende direktør, Michael Valentin, i en skriftlig kommentar til Ritzau.
Hos de studerende er meldingen den samme.
- Det er fuldstændig vanvittigt, at det nu er de ledige unge, som skal betale regningen for en dagpengereform. Det virker som om, at regeringen ikke har forstået, hvordan det er at få sin økonomi til at hænge sammen, når man er studerende eller nyuddannet, siger formand for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, til Ritzau.
/ritzau/