Franskbrød til morgenmad, rugbrød til frokost, og lidt flûtes
til aftensmaden. Vi danskere er rigtig glade for at spise brød, men nu hvor
tyskerne har fundet ud af at bruge korn til bio-brændsel, vil brødpriserne
stige.
Og brødpriserne har allerede taget et hop - på grund af
sidste års katastrofale høst. Et levebrød fra Schulstad kostede sidste år 15
kroner, men prisen er steget 10 procent så et levebrød nu koster 16,50 kroner.
- Det er en relativt stor stigning i procent, men ikke i
absolutte tal, og vi har da heller ikke oplevet noget fald i danskernes køb af
brød. Jeg tror ikke, at man lader være med at købe et rugbrød, fordi det stiger
med halvanden krone, siger informationschef i COOP, Jens Juul Nielsen.
Men hvis priserne som følge af de miljøvenlige tyske bilister vil
stige yderligere, kan man forvente, at danskerne køber mindre brød. Og som man
siger; Den enes død, den andens brød. Her med dog med omvendt fortegn. For danskernes
brødvaner trænger til at ændre sig. Vi spiser nemlig alt for meget usundt lyst
brød.
- Rugbrødsforbruget er halveret de seneste år, og det er
blevet erstattet af det stikmodsatte. I stedet for at skifte rugbrødet ud med groft
brød, er man gået over til ciabattaboller og franskbrød, der ikke har nogen
vitaminer eller mineraler, siger formand i Foreningen af Kliniske Diætister,
Ginny Rhodes.
Hun mener ikke, at man helt skal undgå brød i den daglige kost, men
man skal tænke over, hvor meget man spiser.
- Hvis morgenmaden består af et oppustet rundstykke, lægger man ikke godt ud. Problemet er, at hvis man starter morgenen dårligt, så
fortsætter man nok sådan resten af dagen, siger Ginny Rhodes.
- Før i tiden var hvidt brød, ligesom slik og sodavand,
festmad og weekendmad. Nu holder vi fest hver dag, siger hun.
Frem med grynene
Ernæringsekspert Per Brændgaard, der er leder af
Formidlingscenter for Ernæring og Sundhed ved CVU Sjælland, Ankerhus
Seminarium, mener, at danskerne skal bruge muligheden til at skifte det hvide
morgenbrød ud med havregryn.
- Havregryn har en virkelig gavnlig virkning på kroppen. Det
er strengt taget ikke et fuldkornsprodukt, men det er supersundt, siger Per
Brændgaard, der også peger på en anden overset ulempe ved det store
brødforbrug.
- Brød er én af de mest oversete saltkilder. Et brød
indeholder ofte et til halvandet gram salt per hundrede gram, og med det brødforbrug, som
danskerne har, kommer man nemt op på seks gram, som er det maksimale indtag om dagen,
siger Per Brændgaard og understreger, at havregryn ingen salt indeholder.
Hvis man endelig vil flotte sig med et brød i ny og næ, så
foreslår Per Brændgaard, at man køber et lille, tungt brød i en økologisk
bagerbutik.
- Jo mindre et brød, jo sundere er det oftest. I de
almindelige bagerbutikker er idéen om et grovbrød bare et hvidt franskbrød,
hvor man har drysset nogle kerner ud over, siger Per Brændgaard.