Et luksusgode i en kristid uden værdi for samfundet. Sådan lyder dommen over efterskolerne fra Dansk Industri.
Dommen falder på baggrund af en analyse fra DEA- tænketanken bragt i Momentum i dag, tirsdag.
Analysen viser, at en femtedel af folkeskolens elever med over 8 i karaktergennemsnit går videre til 10. klasse, selvom den løsning ifølge folkeskoleloven er forbeholdt elever, som har brug for at blive styrket fagligt, inden at de tager en ungdomsuddannelse.
Mange af de dygtige elever tager 10. klasse på efterskole. Her har 36 procent af eleverne et snit på over 8, mens kun 12 procent har et snit på under 4.
10. klasse er blevet en luksus for eleverne. En luksus blottet for samfundsværdi, mener Niels Egelund medlem af Skolerådet og professor ved Aarhus Universitet.
- 10. klasse er en hyggelig parkeringsplads for mange. Og det er en luksus af næsten helt ufattelig karakter, at stærke unge, der sagtens kunne gå direkte på en ungdomsuddannelse efter 9. klasse, får et spændende år på efterskole og oven i købet får det delvist finansieret af samfundet, siger han til Momentum.
Han bakkes op af DI, som mener, at efterskolerne skal blive bedre til at tage hånd om de bogligt svage elever.
- 10. klassecentrene i folkeskolen løfter faktisk opgaven fremragende med at løfte eleverne fagligt. Men efterskolernes 10. klasser går i høj grad de fagligt stærke elever, som allerede er afklarede med, hvad de vil efterfølgende. Det gør næsten ondt at tænke på, hvor mange penge samfundet bruger på, at ressourcestærke, afklarede unge tager 10. klasse, siger Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i erhvervsorganisationen DI, til Momentum.
Hvert år begynder omkring 28.000 unge på en efterskole.