Bevæbnede med M249-maskingevær sniger tre robotter sig rundt på larvefødder i Irak. Udstyrede med kikkert- og natsigte og uhyre præcise har de formentlig allerede deres første liv på samvittigheden .
Det er Ingeniøren, der skriver om robotterne, der oprindeligt blev brugt som mineryddere og også har fjernet tusindvis af vejsidebomber i Irak, men som altså nu også kan bruges til mindre fredelige formål.
Det amerikanske militær vil ikke oplyse, om Sword -robotten har dræbt mennesker. Men den har været på flere hemmelige missioner, og lederen af det amerikanske militærs robot-program, oberst Terry Griffin, siger til Der Spiegel, at robotterne allerede har skudt meget med maskingeværet .
Robotten gjorde sig også bemærket i Afghanistan, hvor den blev sendt ind i bjerghulerne i Tora Bora-bjergene i jagten på Osama bin Laden.
Swords-robotten er den første bevæbnede robot på landjorden. Den koster 800.000 kroner stykket, skriver Ingeniøren, og der er budgetteret omkring 1.100 milliarder kroner til USA s moderniserings-program Future Combat System . Inden 2015 skal en tredjedel af de pansrede fartøjer og våben erstattes med robotter.
Interessen for at bruge robotter i krig er stor. Meningen er, at de skal minimere risikoen for civile tab og ikke mindst tab i egne rækker.
Det engelske forsvarsministerium ønsker nu at få firmaer til at byde ind med løsninger på militærer opgaver. Det drejer sig især om overvågning, hvor moderne kameraer kan laves så små, at man kan komme rigtig tæt på fjenden. Men englænderne har også fattet interesse for en robot, der ved hjælp af akustiske sensorer kan lokalisere en snigskytte og automatisk besvare ilden.
Man har i længere tid haft ubemanden fly - de såkaldte droner. Her har Danmark også forsøgt sig. En række fly af typen Tårnfalken blev indkøbt, men kom aldrig i brug. De blev siden solgt igen.